Dolní komoru čeká test schopnosti opozice blokovat její jednání, to ale až ve třetím čtení. Foto: archiv

Poslanci začnou v pátek jednat o evidenci tržeb i prokazování původu majetku

Návrh zákona o elektronickém sledování tržeb podnikatelů a živnostníků a doprovodnou novelu zákona o DPH začne poslanecká sněmovna projednávat už tento pátek odpoledne. V pátek dopoledne začne rovněž projednávání návrhu zákona o prokazování původu majetku občanů. Poslanci takto změnili program aktuální schůze poslanecké sněmovny, která pokračuje od úterního odpoledne.

Na návrh předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO2011 Jaroslava Faltýnka změnili poslanci navrhovaný program schůze poslanecké sněmovny a první čtení návrhu zákona o elektronické evidenci tržeb zařadili jako pevný bod na tento pátek 19. června 2015 od 13,00 hodin.

Vzápětí poté bude následovat návrh novely zákona o dani z příjmu a novela zákona o DPH, která uloží plátcům DPH podávat daňové přiznání a kontrolní hlášení výhradně elektronicky prostřednictvím datové zprávy a datovou schránkou. Podání, které nebude učiněno elektronicky ve struktuře nařízené správcem daně, bude neúčinné. Obě novely navazují na zákon o elektronické evidenci tržeb.

Projednávání návrhu zákona o elektronické evidenci tržeb bude dopoledne předcházet první čtení návrhu zákona o prokazování původu majetku občanů. Tento návrh byl pevně zařazen na pátek 19. června 2015 od 10,30 kvůli účasti prezidenta Miloše Zemana. Prezident je dlouhodobě zastáncem tohoto zákona, podle kterého bude správce daně oprávněn vyzvat poplatníka k prokázání původu majetku i zpětně.

Přestože opozice dlouho dopředu avizovala obstrukce především kvůli zákonu o elektronickém sledování tržeb živnostníků a podnikatelů, změna programu prošla hladce. Dá se ovšem očekávat, že pokud se jmenovitě ODS a TOP 09 skutečně na dlouhodobou obstrukci chystají, budou mít nejsnazší práci v blokování dnů určených pro schvalování zákonů ve třetím čtení.

-ire-