Už jednou Nejvyšší soud (NS) původní rozsudek v kauze Lukáše Nečesaného zrušil a případ vrátil k hradeckému soudu. Foto: Facebook

Soud v kauze Nečesaný vyslechne znalce

Krajský soud v Hradci Králové vyslechne v kontroverzní kauze Lukáše Nečesaného obžalovaného z pokusu vraždy kadeřnice v Hořicích na Jičínsku znalce, kteří v případu zpracovali ústavní znalecký posudek. Termín hlavního líčení dosud nebyl nařízený.

Dnes to uvedla mluvčí hradeckého krajského soudu Kateřina Podeszwová. Hradecký soud Nečesaného odsoudil k 16 letům vězení, odvolací Vrchní soud rozsudek o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud (NS) letos v květnu původní rozsudek zrušil a případ vrátil k hradeckému soudu. NS také Nečesaného propustil z vězení. Hradecký soud již obdržel písemné zdůvodnění rozhodnutí NS, který stanovil povinnost vyslechnout zpracovatele znaleckého posudku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Měl by odpovědět na to, zda si poškozená mohla pamatovat, co se stalo před jejím napadením. NS také hradeckému soudu uložil znovu povinnost vyslechnout poškozenou či babičku obviněného. „Jednání u hradeckého soudu bude nařízeno podle časových možností znalců, případně dalších svědků. Další postup bude také záležet na případných návrzích stran,“ řekla dnes Podeszwová. Podle ní lze očekávat, že se hlavní líčení uskuteční po prázdninách. Pokus o vraždu se stal předloni 21. února v kadeřnictví v Hořicích v Podkrkonoší těsně před koncem pracovní doby.
Útočník ženu nejméně šestkrát udeřil do hlavy a z peněženky jí ukradl 10.000 korun. Život jí zachránili lékaři. Nečesaný, který od začátku obžalobu odmítá, před soudem přiznal, že se chtěl v kadeřnictví nechat ostříhat před schůzkou s přítelkyní, kadeřnice však již zavírala, a proto odešel. Podle Nečesaného musela být napadena až po jeho odchodu.

Otec mladíka Luděk Nečesaný, který je ředitelem liberecké krajské nemocnice, opakovaně ostře kritizoval činnost policie a žalobců v případu. Oznámil také, že jeho syn bude od státu za pobyt ve vězení požadovat odškodné. Minulý týden Luďka Nečesaného obvinili policisté z přijetí úplatku, za což mu hrozí pět až 12 let vězení.
Spolu s ním je obviněná i jeho žena Šárka. Obvinění souvisí s údajným předražením dvou zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o 24 milionů korun. Zakázkami z let 2008 až 2009 v celkové hodnotě zhruba 239 milionů korun se policie zabývá na základě trestního oznámení z roku 2012. Nečesaný uvedl, že proti obvinění připravuje stížnost.

-čtk-