Původně úřad navrhoval pokles o dvě třetiny, nově navrhuje snížení tarifního platu o třetinu a minimální odměny z 3000 na 2000 korun Foto: archiv

Náklady se bankám za zajištění exekuční agendy hradit nebudou

Ministerstvo spravedlnosti v předložené novele Občanského soudního řádu a Exekučního řádu navrhlo, aby byly zaměstnavatelům hrazeny náklady, jež mají spojeny s administrací exekucí svých zaměstnanců, kteří jsou exekucí postiženy. V připomínkovém řízení se se stejným nárokem přihlásily i banky. Těm však MS nehodlá vyhovět.

Podle zjištění serveru Česká justice uvedla Česká bankovní asociace ve svém materiálu zaslaném ministerstvu spravedlnosti v rámci mezirezortního připomínkového řízení k novele Občanského soudního řádu a Exekučního řádu, že navržená novela by výrazným způsobem navýšila náklady bank na administraci exekucí. „Pro ilustraci lze uvést, že jenom zavedení institutu tzv. chráněného účtu v podobě navržené v § 304c OSŘ by si kromě jednorázových implementačních nákladů ve výši kolem 70 milionů Kč vyžádalo každoroční zvýšené náklady na zabezpečení agendy exekučního řízení v odhadovaném objemu 310 až 400 milionů Kč,“ tvrdí hlavní právník České bankovní asociace Filip Hanzlík.

Česká bankovní asociace v rámci mezirezortního připomínkového řízení se k novele vyjádřila v tom smyslu, aby ustanovení zakotvující nárok zaměstnavatelů na paušální náhradu nákladů vzniklých při výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy bylo buď jako nesystémové vypuštěno, nebo doplněno o nárok bank na paušální náhradu za provádění výkonu rozhodnutí přikázáním pohledávky z účtu, a to přinejmenším ve stejné výši jako u zaměstnavatelů.

Z obsáhlého připomínkového materiálu ČBA, který obsahuje připomínky k celé řadě dalších ustanovení navržené novely vyplývá, že ČBA považuje koncepčně za správné, aby byly soukromým subjektům hrazeny náklady, které jim nezaviněně vznikají v souvislosti s tím, že jsou jim v souvislosti s vedením exekučního řízení kladeny určité povinnosti, ačkoliv nejsou účastníky daného exekučního řízení.  Předložený návrh však podle ČBA zcela neodůvodněně diskriminuje banky, když náhradu nákladů přiznává pouze zaměstnavatelům, a z legislativního hlediska je značně sporný. „Pokud by však měl být tento novelizační bod přece jenom zachován, navrhuje ČBA, aby byly novelou mezi subjekty, kterým vzniká nárok na paušální náhradu za administraci exekucí, zařazeny i banky; neboť v opačném případě by došlo k jejich neodůvodněné diskriminaci ve vztahu vůči jiným soukromoprávním subjektům, které vykonávají určité úkoly svěřené státem, tedy zaměstnavatelům, respektive vůči státu samotnému, čímž by došlo k porušení ústavního principu rovnosti stran,“ vysvětluje hlavní právník ČBA.

Na hrazení nákladů nicméně mohou banky zapomenout. „Novelizace Občanského soudního řádu a Exekučního řádu, která byla rozeslána do připomínkového řízení (nyní se zpracovávají připomínky, předložení vládě na konci srpna) počítá s náhradou nákladů plátce mzdy za úkony, které činí při provádění exekuce. S náhradou nákladů peněžních ústavů za úkony při provádění exekuce se nepočítá,“ sdělila na dotaz České justice mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. Novela se může připomínkovat do konce srpna.

Dušan Šrámek