Jak nenásilně deportovat běžence? Ilustrační foto archiv

Soud v Břeclavi se potýká s nezletilými běženci, zaměstnanci se museli očkovat proti žloutence

Počet zadržených nezletilých běženců ve vlacích na hranicích při namátkových raziích cizinecké policie stoupá. Přes nárůst a obtížnost agendy se zatím na Okresním soudu v Břeclavi, který rozhoduje o předběžných opatřeních ve věcech nezletilých, posílení nedočkali. „V jednom případě jsme vezli do Prahy najednou osm běženců,“ říká ředitel správy okresního soudu v Břeclavi Radoslav Harhaj.

Když cizinecká policie zadrží při kontrole ve vlaku osoby, jaký je poté na soudu postup?
Někteří jsou nezletilí a někteří to pochopitelně jen prohlašují, takže se dělá lékařská prohlídka. Ověření věku se provádí kostní zkouškou – rentgenem záprstních kůstek na levé ruce. Poté proběhne řízení a vydá se usnesení o zařazení do nějakého stacionáře. Původně jsme nezletilé běžence dávali jen do Prahy, kde to na to bylo určené, ale od listopadu loňského roku byl takový nárůst, že se začala využívat detenční zařízení po celé zemi. Stejně je ale někam dovezete a oni druhý den utečou. My nejsme cílová stanice. Když to řeknu ironicky, tak jim obvykle zajišťujeme taxi do Prahy.

Jak přesně probíhá to zadržení?
Zajištění proběhne na nádraží namátkovou kontrolou. Pokud je běženec sám a nepatří do žádné skupiny, putuje na náš soud. Měli jsme tu případy, že běženci měli svrab nebo žloutenku typu C, naštěstí nebyla infekční. Nicméně já a tři další zaměstnanci jsme se museli nechat přeočkovat. Poté požádá oddělení péče pro děti o vydání usnesení o zařazení do ústavu a poté my převezmeme všechny jejich věci, peníze a tak dále a musíme je převézt do detenčního ústavu. Tam už jsou v režimu těch ústavů.

Dostáváte na tuto agendu nějaké zvláštní prostředky?
My nedostáváme žádné prostředky. Je potřeba si uvědomit, že děláme i jiné úkony, například předběžná opatření našich dětí z ČR. Představte si, že v těchto vedrech musíme převážet plné auto lidí, kteří zapáchají po nějaké dlouhé cestě. V autě musí být řidič a vykonavatel. V tomto počasí je vezeme do Prahy, ve starém autě bez klimatizace. Horko těžko se mi podařilo udělat žádost o nové vozidlo, které ale ještě nemáme, měli bychom ho dostat na konci září. Po stránce personální žádné posily nemáme, předběžná opatření dělám já jako ředitel a mám jednoho soudního vykonavatele. Když tu máte dvakrát do týdne běžence, to je s cestou čtyři nebo pět hodin, tak já už nemám vykonavatele na další den. Mám tedy ještě jednu vykonavatelku, která ale nemá řidičský průkaz. Cizinecká policie dělá namátkové kontroly tak, že nám to často vychází na neděli. Čili musíme chodit do práce a pak se to řeší náhradním volnem.

Kolik nezletilých běženců musíte tímto způsobem týdně řešit?
Je to minimálně jeden případ za týden, což ale neznamená jednu osobu. Někdy máme jednoho běžence, jindy jich bylo osm. To jsme je museli do Prahy odvézt dvěma auty. Nejčastěji to jsou Afghánci a Syřani, měli jsme tu i nezletilé z Bahrajnu.

Eva Paseková