V advokátní kanceláři Kinstellar pracuje i Stanislav Mečl Foto: LinkedIn

Výběrové řízení na náramky: ministerstvo si najalo advokátní kancelář Pelikánova poradce

Probační a mediační služba (PMS) vypsala výběrové řízení na dodávku systému elektronického monitoringu vězňů 5. srpna. Podobně, jako v roce 2010, kdy tuto činnost tehdy pro ministerstvo spravedlnosti vykonávala AK Němec, Bláha, Navrátilová, si resort rozhodl najmout také advokátní kancelář, která by mu při výběrovém řízení poskytovala právní poradenství. Podle zjištění České justice, které následně potvrdilo i samo ministerstvo spravedlnosti, se jedná o advokátní kancelář Kinstellar.

Advokátní kancelář Kinstellar si však podle tvrzení ministerstva nepřijde na žádnou horentní částku: ta totiž nemá přesáhnout 300 000 Kč. Proto ministerstvo oslovilo předem vybrané advokátní kanceláře, mezi nimiž byla i AK Kinstellar.  „Dle předpokládané hodnoty veřejné zakázky (do 300.000 Kč bez DPH) bylo v souladu s vnitřními předpisy o zadávání veřejných zakázek provedeno oslovení minimálně 3 dodavatelů s žádostí o předložení nezávazných nabídek a cen. Následně byla vybrána nejnižší cenová nabídka advokátní kanceláře Kinstellar, s.r.o., advokátní kancelář“, sdělil České justici Jiří Hovorka z tiskového oddělení ministerstva.
Ta bude mít podle sdělení ministerstva ovšem zásadní roli při výběrovém řízení, neboť je jakýmsi supervizorem celé zakázky od jejího počátku, pře průběh, až po konečné výsledky. „Předmětem smlouvy je právní poradenství týkající se nadlimitní veřejné zakázky zadávané v otevřeném řízení s názvem ‚Elektronický monitorovací systém pro trestní justici‘, a to konkrétně posouzení a zpracování případných připomínek ke kompletním zadávacím podmínkám, dále následná spolupráce při vypořádání připomínek uplatněných advokátní kanceláří a také spolupráce při vypořádání dodatečných dotazů ze strany uchazečů a případných námitek uchazečů“, vysvětluje Hovorka.
Na otázky, zda má nadále ministerstvo platnou rámcovou smlouvu s jinou advokátní kanceláří na právní poradenství, a které další kanceláře ministerstvo oslovilo s nabídkou podílet se na této zakázce, zatím ministerstvo neodpovědělo.
Jisté je, že advokátní kancelář Kinstellar není ministerstvu neznáma, neboť v ní od roku 2013 poté, co rezignoval na funkci státního zástupce, pracuje Stanislav Mečl. Ten v současné době působí jako poradce ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

-epa-