Nejvyšší správní soud v Itálii nakázal starostům vymazat zahraniční svazky homosexuálů

Italská justice rozhodla, že není možné v zemi uznávat homosexuální sňatky, i když jsou legálně uzavřené v zahraničí. Zdůvodnila to tím, že v zemi nejsou takováto manželství možná. V Itálii není možné ani uzavřít registrované partnerství. Parlament se ale zabývá možností schválení tohoto druhu svazku.

V zemi tak skončil více než rok trvající spor kolem uznávání homosexuálních svazků, do kterých se před rokem pustilo několik italských starostů. Takto postupovaly třeba radnice v Římě, Udine, Grossetu, Miláně či Boloni. To ostře kritizoval italský ministr vnitra Angelino Alfano, který dnešní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu vřele uvítal.

Ministr se raduje, že vyhrál zdlouhavou bitvu proti sňatkům osob stejného pohlaví. „O mém loňském příkazu, aby takové sňatky nebyly uznány, se hovořilo jako o kontroverzním. Nyní Nejvyšší správní soud uznal, že sňatek mezi osobami stejného pohlaví není v souladu s italským právem a starostové tak jednali protiprávně. Je to velmi dobré rozhodnutí,“ komentoval to Alfano.

Předchozí kolo bitvy přitom vyhráli gayové spolu se starosty, když správní soud nižšího stupně rozhodl, že zpětné přepisy v matrikách gay manželství uzavřeného v cizině mohou být zrušeny pouze na základě soudního rozhodnutí.

Italské právo homosexuální svazky nepovoluje, dlouho ale nebylo jasno v tom, jak se má postupovat v případě, že dva lidé uzavřou sňatek v zahraničí, kde to možné je. Letos v dubnu italský soud rozhodl, že by se tyto svazky měly v Itálii uznávat, „pokud nejsou nebezpečím pro veřejný pořádek“.

(epa)