Celou kauzu zahájila rozsáhlá policejní razie v sídle SŽDC Foto: České dráhy

Vláda projedná, jak v ČR zastavit vlak plný cizinců

Právní analýzu situace, kdy se na území ČR řítí vlak plný cizinců a je třeba ho zastavit, obdrží jako informaci členové vlády. Ministři budou podle materiálu informováni, že vlak bude na výzvu policie zastaven, neboť ke svolání vlády buď nebude čas nebo bude vyhlášen krizový stav nebo bude tou dobou zavedena ochrana hranic.

Analýza, kterou má Česká justice k dispozici, rovněž obsahuje upozornění, že za cizince odpovídá dopravce, který si je bude muset odvézt. Výzvu k zastavení vlaku učiní podle analýzy policie v situaci, kdy se hodnověrně dozví, že na území ČR směřuje větší množství cizinců, kteří nedisponují oprávněním ke vstupu do ČR. „Umožnění vjezdu velkého množství cizinců, kteří by vstoupili na území ČR a v ten okamžik by se na území zdržovali protiprávně, není žádoucí. Zároveň však platí, že policie se tuto informaci dozví těsně před odjezdem vlaku ze zahraničí, tedy několik hodin před vjezdem vlaku do České republiky. Není zde tedy reálně dán prostor k tomu, aby se svolalo jednání vlády, které by mohlo rozhodnout o obnovení dočasných kontrol na vnitřní schengenské hranici, případně aby byl vyhlášen některý z krizových stavů,“ uvádí se v materiálu.

Výzva k zastavení vlaku bude podle analýzy vydána při velkém množství migrantů, po vyhodnocení tohoto postupu jako nejlepšího a nebude ji moci vydat kterýkoli policista: „Zároveň je nutné zdůraznit, že tato výzva bude dána nikoliv jakýmkoliv řadovým policistou, ale na základě komplexního vyhodnocení situace prostřednictvím operačního centra policie na operační centrum Správy železniční dopravní cesty,“ uvádí se v dokumentu nazvaném právní analýza. Policie bude moci žádat součinnost a vydávat výzvy k osobám.

V případě obnovení hraničních kontrol bude postup totožný, podle smluv se Slovenskem a s Rakouskem však budou moci policisté proti vlaku cizinců zasáhnout na území druhého státu a cizince vůbec nevpustit. „Smlouva dovoluje přesunout kontroly na vlak již ve druhém státě. Smlouva dále umožňuje zajistit osoby bez příslušných dokladů a převést je na silniční česko-rakouský přechod v režimu zadržení na hranici, tj. nevstoupení na státní území. I v případě obnovení hraničních kontrol však bude policie moci využít výše popsaný postup k zamezení vjezdu vlaku,“ uvádí se v analýze.


Kdy bude v ČR kvůli migrantům vyhlášen krizový stav

Z analýzy se členové vlády také dozví, za jakých podmínek bude v souvislosti s nelegálními přistěhovalci a žadateli o azyl vyhlášen krizový stav. Vyhlášení nouzového stavu připadá v úvahu za kumulativního splnění následujících podmínek:

(1) na území přichází cca 750 cizinců denně po dobu několika dnů s negativním výhledem, což je hranice stanovená tzv. typovým plánem pro krizovou situaci Migrační vlna,

(2) ve značném rozsahu je ohrožen vnitřní pořádek a bezpečnost a

(3) je potřeba využít některé z opatření, která umožňuje nouzový stav. Po vyhlášení nouzového stavu je možné omezovat práva a uložit povinnosti, zákon o krizovém řízení upravuje součinnost s Ministerstvem dopravy (§ 12 krizového zákona), obdobné ustanovení obsahuje i zákon o akciové společnosti České dráhy (§ 25).

Také v případě vyhlášení krizového stavu bude použita výzva k zastavení vlaku plného cizinců.


 

Dopravce má povinnost odvézt cizince zpět

V této souvislosti analýza také upozorňuje na  ustanovení § 104 odst. 3 o pobytu cizinců, z něhož vyplývá pro pozemního dopravce povinnost, aby dopravil cizince zpět do zahraničí v případě, že byl cizinci odepřen vstup na území, a to ve lhůtě 48 hodin od obdržení pokynu policie. Po dopravci je tak možné požadovat, aby v případě, že dopraví na území ČR osoby, kterým bude odepřen vstup, byly tyto osoby na náklady dopravce dopraveny zpět.

Co vlastně chce právní analýza členům vlády sdělit, obsahuje závěrečné shrnutí: „Velmi pravděpodobně se policie dozví o předpokládaném vstupu velkého množství cizinců na území ČR vlakem pouze několik hodin předtím, než k němu fakticky dojde. V takovém případě nebude dán prostor k tomu, aby byly obnoveny kontroly na vnitřních hranicích nebo vyhlášen nouzový stav. Policie však má dostatečná oprávnění daná zákonem o policii k plnění svých úkolů. Policie tak může vyžadovat součinnost po orgánech veřejné správy, právnických i fyzických osobách. Takováto součinnost může být rovněž v podobě výzvy policie k tomu, aby se její adresát něčeho zdržel či něco nevykonal. V daném případě bude výzva směřovat k tomu, aby vlaku nebyl umožněn vjezd na území ČR. Každý je povinen výzvy policie uposlechnout. Zákon o policii upravuje i náhradu škody za poskytnutou součinnost při plnění úkolu policie,“ uvádí se v závěru analýzy.

-ire-