Profesor Josef Fiala Reprofoto ČT

Zeman na ústavního soudce navrhl Josefa Fialu

Prezident Miloš Zeman na ústavního soudce navrhl Josefa Fialu, který je vedoucím katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Nominaci dnes předložil Senátu. Informaci o tom, že Fiala je horkým favoritem, přinesla Česká justice již na konci srpna.

Josef Fiala tehdy nechtěl svou kandidaturu České justici potvrdit ani vyvrátit a reagoval slovní hříčkou. „S politováním oznamuji, že na Váš dotaz nemohu reagovat. Sliby se mají plnit, nejen o Vánocích,“ napsal tehdy respektovaný odborník občanského práva na dotazy ohledně jaho kandidatury.

Profesor Fiala je členem Legislativní rady vlády a působí také jako rozhodce a člen rozkladových komisí. Byl asistentem tří ústavních soudců, vyučoval i na olomoucké univerzitě a je vedoucím autorského kolektivu učebnic občanského práva hmotného.

Zeman v nominačním dopise uvedl, že Fiala patří mezi českou právní elitu. „Svým zaměřením je schopen potřebným způsobem doplnit okruh specializací, které jednotliví členové soudcovského sboru Ústavního soudu přinášejí,“ dodal prezident.

(epa, čtk)