Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Reprofoto ČT

Pelikán před poslanci: Nový trestní řád nebude, není právnická dvouletka

Exekutorských úřadů by mělo být méně, nový trestní řád v tomto volebním období nebude, prioritou je zákon o znalcích, řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) při dnešním „grilování“ na schůzi sněmovního ústavně-právního výboru. Někteří poslanci mu opět vyčítali slabou účast na zasedáních, údajné personální čistky na ministerstvu a to, že v rozporu s předvolebními sliby hnutí ANO „nemaká“.

Debata se vedla například taky o zpoždění zavádění elektronických náramků pro hlídání domácích vězňů, předloze o bezplatné právní pomoci, o veřejném opatrovnictví, novém zákonu o státním zastupitelství i o Pelikánově policejním prověřování v případu odpuštění sankcí firmě za kolabující elektronický obchodní rejstřík. Ministr označil kauzu za bublinu.

„Jste mistr slova. Dokážete mluvit dlouho a dlouho, přecházet z tématu do tématu a v podstatě neříct vůbec nic,“ komentoval Pelikánovo vystoupení před výborem Zdeněk Ondráček (KSČM). Poslanec Jan Chvojka (ČSSD) je ale prý rád, že se s Pelikánem nevidí jen v kuloárech. Ministr ohledně výtek k absenci mluvil o zbytečném vyhrocení situace.

Ministr se v diskusi mimo jiné ohradil proti tvrzení Marka Bendy (ODS) o personální genocidě na ministerstvu po nástupu ANO. „Za dobu, co jsem ve funkci, jsem se rozloučil se dvěma lidmi,“ zdůraznil. Ohradil se taky proti výtkám, že ministerstvo nepracuje. „Makáme docela dost,“ uvedl ministr a například v souvislosti s novým trestním řádem poznamenal, že se nechce vracet do právnické dvouletky let 1948 až 1950. „Nemám ambici ty kodexy v tomto volebním období dotáhnout do Sbírky zákonů,“ uvedl.

V případě zákona o znalcích ministerstvo podle Pelikána dokončuje paragrafové znění, záměr bezplatné právní pomoci se nyní projednává s Advokátní komorou a zákon o veřejném opatrovnictví by měl být předložen začátkem příštího roku. Zavádění elektronických náramků se kvůli úpravám podmínek výběrového řízení posune prý asi o tři měsíce.

V části debaty o exekutorech Pelikán uvedl, že těchto úřadů je z ekonomického hlediska příliš mnoho. Vyhlášku o snížení odměn chce představit do konce roku. Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) soudí, že jde o typický postup ANO vymyslet nepřítele a za potlesku veřejnosti ho zlikvidovat. „Nyní jsou to exekutoři,“ uvedl.
(čtk)