Současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Horst Seehofer Foto: csu

Bavorsko začne cizince bez dokladů vracet zpět do sousedních zemí

Bavorsko začne odmítat vstup přistěhovalcům a žadatelům o azyl bez platných dokumentů. Vyplývá to z připraveného usnesení CSU, které má strana bavorského předsedy vlády Horsta Seehofera přijmout v lednu. Pořízení dokladů cizinců může podle usnesení probíhat v bezpečných sousedních zemích. Dokument exkluzivně získal deník Passauer Neue Presse.

V dokumentu, který má deník dispozici, odkazují bavorští politici k německé ústavě. Podle německého ústavního pořádku mají být německé hranice chráněny a osobám bez platných dokladů vstup do Německa odmítnut. Vstup do Německa má být umožněn pouze po předložení platných dokladů, v opačném případě bude zamítnut na hranicích.

Pořízení řádných náhradních dokladů může probíhat v bezpečných sousedních zemích Německa, píše se v dokumentu. To by znemožnilo záměrné ničení dokladů totožnosti a falešná a lživá prohlášení žadatelů o azyl. „Toto již nemůže náš právní řád tolerovat, pokud máme zůstat právním státem,“ popisuje dokument stav, do kterého Německo upadlo.

Pokud bude usnesení schváleno, břemeno zjišťování skutečné totožnosti nelegálních přistěhovalců by nesly země jako Rakousko nebo Česká republiky, kam by byli cizinci vraceni.

Podle organizace Pro Azyl, která podporuje žadatele o azyl, jde o „zásadní útok na lidské právo na azyl“. Jen před několika dny byla bavorská CSU kritizována za návrh učinit pro žadatele o azyl a přistěhovalce v Německu z dosud dobrovolné integrace povinnost integrovat se v zemi. Novou povinnost integrovat se kritizovali Zelení a odbory, uvedl Der Spiegel.

Integrací cizince se obvykle myslí nalezení práce, bydlení a znalost jazyka. Ani v ČR není integrace cizinců, co se týče znalosti češtiny, povinná. ČR považuje výuku češtiny za právo, nikoli povinnost. Podle plánu integrace cizinců pro rok 2016 toto vláda nebude měnit. Naopak se v některých oborech jako například zdravotnictví bude muset personál přizpůsobit cizincům s jinými zvyky a bez znalosti českého jazyka.

(ire)