Exministryně Helena Válková s někdejším náměstkem pro trestní politiku Vladimírem Zimmelem. Foto: Eva Paseková

Ohýbání zakázek Líbalem ve VS? Pochybnosti jsem měla od začátku, říká Válková

Pokud se Tomáš Líbal dostane zpět do funkce ekonomického náměstka Vězeňské služby, generálnímu řediteli Pavlovi Ondráškovi bude odvádět „provizi“ 100 tisíc korun ze zmanipulovaných zakázek. Tato nabídka byla podle zjištění Hospodářských novin důvodem Líbalova zatčení letos v srpnu. O manipulování zakázek tušila exministryně spravedlnosti Helena Válková. „Je to živá kauza. Nechci do toho více zasahovat, ale to byl ten důvod, proč jsem odvolala generálního ředitele Petra Dohnala,“ řekla České justici.

Bývalý ředitel litoměřické věznice Tomáš Líbal je obviněn z vydírání a podplácení, údajně jde o nejzávažnější případ korupce ve vězeňské službě za uplynulých 25 let. Líbal působil opakovaně jako ekonomický náměstek bývalých generálních ředitelů Luďka Kuly, Jiřího Treglera a Petra Dohnala. Právě Ondrášek sesadil Líbala loni v létě z funkce a udělal z něj šéfa litoměřické věznice.

V restauraci v Pracově v jižních Čechách měl podle HN při prvním rozhovoru na baru Líbal nastínit systém úplatků, pokud Ondrášek přivře oči nad  nadhocováním veřejných zakázek. Ondrášek měl tehdy říct, že si musí vše rozmyslet a že se znovu sejdou, ale vše nahlásil Generální inpekci bezpečnostních sborů.
Při druhé schůzce už Líbal Ondráškovi nabízel 100 tisíc korun měsíčně s tím, že když se povede výnosná zakázka, provize mohou být až dvakrát tak vysoké. „Myslím si, že v tomto ohledu je na místě vyjádřit uznání a respekt generálnímu řediteli Vězeňské služby generálovi Ondráškovi, který spolupracoval s orgány činými v trestním řízení způsobem, který vedl k zatčení Tomáše Líbala. To trochu chybí,“ komentovala nejnovější informace Válková. Jakákoli obvinění z vydírání či úplatků obviněný Líbal odmítá.

Líbal skončil ve funkci ekonomického náměstka generálního ředitele Vězeňské služby loni v srpnu Foto: vscr
Líbal skončil ve funkci ekonomického náměstka generálního ředitele Vězeňské služby loni v srpnu Foto: vscr

Konkrétní informace o nabízení úplatků ji nepřekvapily. „Petr Dohnal mi jako ředitel Vězeňské služby nebyl schopen doložit dokumentaci k veřejným zakázkám v době, kdy jsme coby ministři ANO dělali audity na ministerstvech. Když jsem žádala podklady pro veřejné zakázky, tak jsem je nedostala a to co jsme dostali, ve mně vzbudilo důvodné pochybnosti, že ne vše je v pořádku. Proto jsem podala podnět k GIBS. Moje pravomoc se ale týkala pouze generálního ředitele a proto jsem ho odvolala,“ dodala exministryně spravedlnosti.

V kuloárech se zároveň čím dál více mluví o vzrůstajícím napětí mezi prvním náměstkem ministra spravedlnosti Vladimírem Zimmelem a ředitelem VS Ondráškem. Pozice Ondráška v čele VS není příliš silná, ministr Robert Pelikán (ANO) ho považuje za člověka právě Heleny Válkové, s níž i podle svých veřejných vyjádření nemá dobré vztahy. „Pokud se jedná o vztahy s Pavlem Ondráškem, tak v tuto chvíli je pokládám za korektní a nemám k tomu další komentář. Úkoly, které ukládáme Vězeňské službě, jsou v současné době plněny,“ reagoval na dotaz ohledně vztahů s Onráškem pouze Zimmel.

(epa)