Druhý ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek podal včera ve své věci námitku podjatosti. Foto: archiv

Generál Pavel Ondrášek nahlédl do spisu a podal námitku podjatosti

Situace se dvěma generálními řediteli Vězeňské služby má další peripetii: Generál Pavel Ondrášek v pondělí nahlédl do spisu na ministerstvu spravedlnosti a ještě týž den podal námitku podjatosti. Ochota generála Ondráška k dohodě stále trvá. Ministerstvo však žádné řešení nenabízí.

Informaci České justici potvrdil zmocněnec generála Pavla Ondráška Robert Káčer: „Mohu potvrdit, že pan Ondrášek se svým advokátem byli v pondělí nahlédnout do spisu na ministerstvu spravedlnosti. Týž den byla odeslána rovněž námitka podjatosti, ale důvody zatím nechceme sdělovat, dokud se s nimi neseznámí ministr,“ uvedl Robert Káčer.

Na dotazy České justice, zda námitka podjatosti směřuje proti ministru spravedlnosti, zda bylo podána kvůli výrokům nebo konkrétním činům, odmítl Robert Káčer odpovědět. Pouze v obecné rovině byl ochoten vyjádřit se právní zástupce generála Ondráška advokát Michal Pokorný: „Nelze podat námitku podjatosti proti ministrovi spravedlnosti,“ uvedl s tím, že si nepřeje řešit situaci přes média a s námitkou se musí „nejprve seznámit ministerstvo“. Z totožných důvodů odmítl komentovat, která instituce bude o námitce podjatosti rozhodovat.

Dvojředitelství ve Vězeňské službě nastalo po prosincovém rozhodnutí Městského soudu, které vrátilo do funkce generála Petra Dohnala. Ministerstvo spravedlnosti zastává názor, že jediným generálním ředitelem je Dohnal, protože Ondráškova funkce prosincovým rozhodnutím Městského soudu v Praze automaticky zanikla. Úřad Ondráškovi doručil 30. prosince 2015 Pelikánovo rozhodnutí, podle nějž vznikly pro výkon Ondráškovy funkce překážky na straně zaměstnavatele. K předmětným úkonům se již dříve Pavel Ondrášek pro Českou justici vyjádřil v rozhovoru.

Přes dosavadní vývoj a vzkazy ministra spravedlnosti generálovi Ondráškovi, je Pavel Ondrášek stále ochoten dohodnout se: „Pan Ondrášek dostal rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele. Očekával, že ministerstvo navrhne řešení situace, ovšem to se bohužel nestalo. Ministerstvo žádné řešení připraveno nemělo. Ochota pana Ondráška se dohodnout stále trvá. Za adekvátní považuje nabídku uplatnění v odpovídající tarifní třídě a hodnosti v bezpečnostním sboru. To je podle našeho názoru přijatelné východisko ze situace, kterou pan Ondrášek nezpůsobil,“ uvedl na dotaz České justice Robert Káčer.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán hned na začátku ledna odhadoval, že do dvou týdnů ukončí řízení o přezkumu jmenování Ondráška do čela Vězeňské služby. To by mělo určit, že Ondráškovo jmenování na funkci obsazenou Dohnalem nebylo možné. Obohacením o další peripetii se nyní zřejmě celý proces zbrzdí a prodlouží.

(ire)