Brigádní generál Pavel Ondrášek Foto: Eva Paseková

Pelikán zrušil jmenování Ondráška do čela Vězeňské služby, ten je překvapený

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) podepsal rozhodnutí, které ruší jmenování Pavla Ondráška do funkce šéfa Vězeňské služby z dubna 2014. Ten České justici sdělil, že oficiálně rozhodnutí zatím nepřevzal.

Podle ministerského přezkumného řízení bylo Ondráškovo jmenování nezákonné, protože nezákonné bylo i předchozí odvolání Ondráškova předchůdce Petra Dohnala. Sdlila to dnes mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová s tím, že okamžikem doručení rozhodnutí bude Ondrášek služebně podléhat Dohnalovi.

Proti rozhodnutí si může podat rozklad, ten ale nemá odkladný účinek. Ondrášek už dříve pro Českou justici uvedl, že je připraven bránit se proti svému odstavení z čela sboru i žalobou. Jeho cílem prý není zůstat ve funkci za každou cenu, trvá ale na respektování zákona a zajištění právních jistot ve Vězeňské službě.

„S rozhodnutím jsem zatím neměl možnost se seznámit. Po poradě se svým právníkem zvolím odpovídající postup. Připomínám ale, že jsme v souvislosti s řízením podali minulý týden námitku podjatosti, o které sice bylo rozhodnuto, ale zatím nepravomocně. Považuji  proto vydání rozhodnutí, aniž by bylo pravomocně rozhodnuto o námitce podjatosti, za překvapivé. Současně se musím se pozastavit nad tím, že ministerstvo informovalo sdělovací prostředky o výsledku  řízení dříve, než jsme si rozhodnutí převzali,“ řekl generál Ondrášek České justici, která o námitce jako první informovala.

Ondrášek se dostal do čela bezpečnostního sboru poté, co exministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) odvolala jeho předchůdce Dohnala pro ztrátu důvěry a kvůli údajným problémům v hospodaření. Dohnal však označil své odvolání za nezákonné a úspěšně se proti němu bránil u soudu. Ministerstvo pak po prosincovém rozsudku pražského městského soudu zahájilo přezkumné řízení o Ondráškově jmenování a nyní toto jmenování zrušilo.

„Přezkumné řízení bylo ukončeno rozhodnutím na základě doporučení poradní komise, pan ministr se s tímto doporučením ztotožnil,“ uvedla Schejbalová. K rozhodnutí podle ní vedly dva důvody: jednak to, že verdikt soudu prohlásil odvolání Dohnala za nezákonné, a tím ho fakticky vrátil do funkce šéfa Vězeňské sužby, jednak to, že exministryně Válková neměla pravomoc odvolat Ondráška z předchozího služebního místa, což byl nezbytný předpoklad pro jeho ustanovení do funkce generálního ředitele. Jmenování se ruší až nyní, takže úkony, které Ondrášek učinil jako ředitel, zůstávají v platnosti.

Pelikán teď podle mluvčí předpokládá, že se Dohnal s Ondráškem dohodne na Ondráškově adekvátním služebním zařazení v rámci Vězeňské služby.

Dohnal bezprostředně po svém opětovném nástupu do čela bezpečnostního sboru provedl personální změny, které postihly některé z Ondráškových nejbližších spolupracovníků. Ondrášek k tomu sdělil, že veškeré Dohnalovy současné kroky pokládá za nezákonné, protože je neschválil.

(čtk, epa)