Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra Foto: firmy.cz

Ředitel Správy uprchlických zařízení Miloslav Koudelný rezignoval

Ředitel Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra Mgr. Miloslav Koudelný skončí na vlastní žádost ve funkci k 29. únoru 2016. Zda rezignace souvisí s očekávanou jarní vlnou přistěhovalců a žadatelů o azyl, nikdo nechce komentovat.

Podle čerstvě vydané zprávy Miloslava Koudelného ve funkci nahradí dosavadní vedoucí oddělení právního zabezpečení z Kanceláře prvního náměstka ministra vnitra pro řízení sekce vnitřní bezpečnosti Mgr. et Mgr. Pavel Bacík.

Sám Miloslav Koudelný nepřijímá hovory s odkazem na mluvčího. Na dotaz u ministerstva vnitra, zda vnitro zná konkrétní důvod rezignace a zda například odstoupení ředitele Správy uprchlických zařízení nesouvisí s očekávanou jarní vlnou přistěhovalců a žadatelů o azyl, uvedla mluvčí ministerstva vnitra Martina Němcová: „K tomu se vůbec nebudu vyjadřovat. Pan ředitel skončil na vlastní žádost a k tomu není co dodat.“

Podle vyjádření mluvčího Správy Kirila Christova jsou ředitelovy důvody k rezignaci soukromé, respektive rodinné.

Mezitím na webu Správy uprchlických zařízení probíhá masivní nábor zaměstnanců a brigádníků pro znovu uvedení do provozu zařízení Balková. Správa hledá brigádníky pro bourací práce od února do dubna a dále na stěhování nábytku a na zprovoznění areálu. „Do ubytovacího areálu SUZ MV v Balkové hledáme brigádníky pro manipulační a pomocné práce při jeho zprovozňování – areál byl delší dobu zakonzervován a nevyužit,“ stojí u náborového inzerátu.

Správa hledá multikulturně tolerantní řemeslníky

Do pozic zaměstnanců pak Správa hledá v rámci 1. etapy náboru do Balkové zámečníka, elektrikáře, domovníka, ubytovatele na dobu určitou do konce letošního roku. Tito zaměstnanci musí být multikulturně tolerantní, pečliví a zodpovědní: „Při plnění pracovních úkolů požadujeme zejména multikulturní toleranci, pečlivost, zodpovědnost,“ upozorňuje Správa na vyžadované vlastnosti budoucích zaměstnanců.

Činnost ředitele Miloslava Koudelného kritizovala veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, která mu loni v dubnu zaslala řadu žádostí o sdělení, jak napraví pochybení v zařízení Bělá, co se týče zdravého jídelníčku žadatelů o azyl v souladu se zásadami zdravé výživy, proč nelze umožnit zamykání rodin s dětmi, nebo o informovanosti a zacházení s cizinci.

O tom, co se v takových zařízeních děje a jak je taková práce psychicky náročná, svědčí formulace ombudsmanky v dopisu řediteli Miloslavu Koudelnému: „Při formulování doporučení jsem vycházela ze zjištěného stavu. Nemohu tak nereflektovat situaci, kdy cizinci – dle Vašeho názoru „účelově“ umývali podlahu šamponem na vlasy, případně pili čaj z plastových kelímků, ve kterých jsou vydávány léky,“ napsala mimo jiné Koudelnému Anna Šabatová.

Balková na Plzeňsku měla podle povodního plánu sloužit pro detenci těch, kteří byli vyhoštěni z ČR a mají být deportováni. Kapacita zařízení je 200 osob.

(ire)