Soudce Novák rozhodl o podmínečném propuštění bývalého starosty Chomutova Reprofoto ČT

Policie zatkla a obvinila soudce, který propustil exsenátora Nováka. Zajímala se také o jeho majetek

Policie zadržela a obvinila soudce chomutovského okresního soudu Ivana Nováka. Sdělila to mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová. Zadržen byl i obhájce Josef Doucha, u kterého policie udělala domovní prohlídku.

Podle předsedy Okresního státního zastupitelství v Lounech Radima Dragouna byl soudce obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby a z přijetí úplatku a advokát z podplácení a ze zneužití pravomoci úřední osoby formou účastenství. Státní zastupitelství si také vyhradilo podávat o případu informace.

Policie a státní zastupitelství má 48 hodin na to, aby rozhodly, zda budou pro zadržené žádat vazbu. „Osoby byly zadrženy, to znamená, že tam musely být shledány nějaké důvody vazby. Je samozřejmě otázkou, zda se v 48 hodinách podezření rozptýlí, či zda bude potvrzeno. O jejich propuštění ani o tom, zda bude podán návrh na vzetí do vazby, nebylo rozhodnuto,“ dodal Dragoun.

S Novákem měl být zadržen i jeho obhájce Josef Doucha. „Mohu konstatovat, že dnes došlo k domovní prohlídce advokáta Josefa Douchy. Domovní prohlídky se dle předpisů zúčastnil zástupce České advokátní komory. Na místě nepovolil vydat některé listiny, které jsou kryté povinností mlčenlivosti advokáta,“ řekla České justici mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Pokud se s listinami budou OČTŘ chtít seznámit, musí se obrátit na soud. Do té doby budou listiny zapečetěny na ČAK.

Na policii se obrátil po prověrce na chomutovském soudě ústecký krajský soud, uvedla mluvčí. Soudce Novák loni rozhodl o podmínečném propuštění bývalého starosty Chomutova a někdejšího senátora Alexandra Nováka, který byl pravomocně odsouzen za přijetí čtyřicetimilionového úplatku. S jeho případem ale podnět od krajského soudu nesouvisel, řekla Trejbalová. Dragoun také řekl, že vedle tohoto oznámení byly i jiné poznatky o trestné činnosti zadržených.

Podle dobře informovaných zdrojů České justice ze severočeské justice se policie o soudce Nováka zajímala ještě před podáním trestního oznámení krajským soudem. Předmětem zájmu byly Novákovy majetkové poměry a především jeho vztah k některým nemovitostem rekreačního charakteru v Ústeckém kraji.

Bývalý senátor a starosta Chomutova Alexandr Novák v říjnu 2010 u Okresního soudu v Chomutově. Foto: archiv
Bývalý senátor a starosta Chomutova Alexandr Novák v říjnu 2010 u Okresního soudu v Chomutově. Foto: archiv

„O situaci víme, sami jsme ji iniciovali, sami jsme podali trestní oznámení na základě kontrolní a dohledové činnosti, která z naší strany probíhala na Okresním soudě v Chomutově,“ řekla Trejbalová. Krajský soud podle mluvčí prověřoval právě podmínečná propuštění z výkonu trestu. Bližší informace soud s ohledem na vyšetřování sdělovat nebude.

Soudce Ivan Novák loni rozhodl o podmínečném propuštění bývalého starosty Chomutova a někdejšího senátora Alexandra Nováka, který byl pravomocně odsouzen za přijetí čtyřicetimilionového úplatku. Předseda KS Luboš Dörfl následně České justici řekl, že propuštění poškodilo reputaci ústeckého soudu a přijal kvůli němu opatření.

Kvůli propuštění exsenátora Nováka stál před kárným senátem i žalobce Ladislav Kosán.

Případem se zabývá protikorupční policie. „Mohu potvrdit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení a že ty úkony prováděl i v Chomutově,“ řekl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Podle zákona o soudech a soudcích lze soudce pro činy spáchané při výkonu funkce nebo v souvislosti s jejím výkonem trestně stíhat nebo vzít do vazby jen se souhlasem prezidenta. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že prezident Miloš Zeman s trestním stíháním soudce Nováka souhlasil.

Orgán, který zahájil trestní stíhání, musí vyrozumět předsedu příslušného soudu a ministerstvo spravedlnosti. „Zatím jsme neobdrželi usnesení o zahájení trestního stíhání. Až se s ním seznámíme, jednou z možných variant bude to, že ministr soudce dočasně zprostí výkonu funkce,“ řekla mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. Zproštění by trvalo až do pravomocného skončení trestního stíhání, přičemž po tuto dobu by soudce pobíral polovinu platu.

Česká justice také upozornila na to, že soudce Ivan Novák se ucházel o funkci předsedy Okresního soudu Chomutov. Ve výběrovém řízení ale skončil na posledním místě.

(čtk, epa)