Materiálem se nyní bude zabývat Sněmovna - ilustrační foto

Unie bezpečnostních služeb chce přísnější regulaci trhu

Unie soukromých bezpečnostních služeb (USBS) volá po přísnější regulaci trhu. Česko je jednou z mála zemí v EU, kde oblast bezpečnostních agentur či detektivních kanceláří neupravuje zvláštní zákon. Unie mimo jiné chce, aby všechny subjekty působící v oblasti bezpečnostních služeb musely žádat o licenci. Unie to uvedla na tiskové konferenci.

Nyní může v této oblasti podnikat téměř každý. „Současný stav je takový, že kdo požádá o vydání koncese pro danou činnost, např. detektivní, tak pokud splní pravidla, tak mu ji (živnostenský úřad) automaticky vydá,“ uvedl viceprezident Unie Michal Kuník.

Licence by podle něj mělo vydávat ministerstvo vnitra, které by také mělo v oboru vykonávat kontrolní činnost. „Musí být zajištěno, aby důvod odmítnutí vydání licence byl vždy jednoznačný a řádně zdůvodněný tak, aby se dotyčný subjekt mohl proti rozhodnutí účinně bránit,“ dodal tajemník Unie Radek Zapletal.

Přínos nového zákona by měl spočívat i ve vytlačení černé a šedé ekonomiky z oboru bezpečnostních služeb, která dnes podle Unie připravuje o práci firmy podnikající legálně. Jen loni obor opustilo přes 1400 pracovníků, za uplynulých pět let to bylo dokonce na 10.000 zaměstnanců. Firmy na trhu bezpečnostních služeb nyní zaměstnávají přes 46.000 lidí.

Současná legislativa také neurčuje požadavky na tyto zaměstnance, což by měla nová legislativa změnit. Lidé pracující v detektivních kancelářích či bezpečnostních agenturách by tak měli mít určitou kvalifikaci i jiné charakteristiky (požadavky bezúhonnosti a spolehlivosti, zdravotní předpoklady).

Unie se snaží o přijetí zákona o soukromé bezpečnostní činnosti již řadu let. Návrh zákona by tento týden měla projednat Sněmovna v prvním čtení.

Celková velikost trhu bezpečnostních služeb se v ČR odhaduje na přibližně 25 miliard korun.

(čtk)