Josef Postránecký i dříve působil na vnitru Foto: spravniinstitut.cz

Vysvědčení pro superúředníka: Komunikuje, je slušný a zná zákony

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký může být spokojený. Jak zjistila Česká justice, ministr vnitra navrhuje vládě, aby jeho působení ve funkci ohodnotila jako vynikající. Česká justice má k dispozici materiál Ministerstva vnitra, který podrobně rozebírá jednotlivá hodnotící kritéria ve vztahu k působení Postráneckého ve funkci.

Například co se týče hodnocení znalosti právních předpisů, stanovených postupů, nároků a pravidel potřebných pro výkon státní služby ministr vnitra konstatuje, že Postránecký „prokazoval svou činností v hodnoceném období komplexní znalost právních předpisů, stanovených postupů, nároků a pravidel potřebných pro výkon státní služby v oborech státní služby vztahujících se k zastávanému služebnímu místu, a to zejména předpisů z oblasti veřejného práva. Tyto znalosti plně využívá v praxi“.

Hodnocení obsahuje i Postráneckého schopnosti komunikace, kdy to není podle ministra vnitra žádný hulvát, neboť se vyjadřuje věcně, kultivovaně a diplomaticky. „Aktivně se zapojuje do jednání a nastoluje konstruktivní diskusi. Jeho vystoupení jsou relevantní, a to i ve složitých situacích. Volí způsob komunikace odpovídající složení posluchačů“, píše se v materiálu pro vládu, která rozhodne o konečném hodnocení.

Vláda bude posuzovat i Postráneckého schopnosti týmové spolupráce. I zde hodnotí ministr vnitra Postráneckého pozitivně, neboť podle něj „aktivně přispívá k dosažení společných cílů svými znalostmi a zkušenostmi a pomáhá motivovat tým“. Významně prý také „podporuje týmovou práci a klade důraz na její význam při řešení složitých problémů vyžadujících posouzení z různých hledisek“.

Dalším z kritérií pro hodnocení byla Postráneckého rozhodnost, schopnost a ochota nést odpovědnost. A podle návrhu hodnocení Postránecký dosahuje kvalit, jakých by měl dosahovat náčelník Junáka. „Rozhodnutí činí vždy bez zbytečných průtahů a jasně je formuluje. Svá rozhodnutí opírá o relevantní a podložené informace a fakta. Přijímá efektivní rozhodnutí i ve zcela mimořádných situacích. Za svá rozhodnutí nese otevřeně odpovědnost“, nešetří ministr vnitra na adresu práce Postráneckého superlativy.

Přesný, pečlivý, se smyslem pro detail

Postránecký je podle ministra vnitra také přesný a velmi pečlivý a na respektování významných detailů klade prý přiměřený důraz. „Svěřené úkoly plní v maximální shodě se zadáním. Jeho výstupy jsou vypracovány s vysokou pečlivostí a s důrazem na jednotlivé detaily, které podtrhují celkový dojem z odvedené práce, která je jinak především koncepční povahy“, stojí v materiálu pro vládu. Postránecký je také podle všeho člověkem do nepohody, neboť podle ministra Chovance zvládá obtížné situace velmi dobře a „reaguje korektně a konstruktivně, nevyvolává konflikty, zachovává klid, projevuje velkou míru tolerance, ovládá se, reaguje bez přehnaných projevů emocí, pro svou autoritu plní úspěšně funkci mediátora“. Ne dosti na tom: supeúředník také „vytváří úspěšně pracovní skupiny, podporuje týmovou práci a ostatní k ní vhodně motivuje“, k čemuž „využívá širokou škálu motivačních nástrojů“. Bohužel, jako i v jiných částech hodnocení, není žádný konkrétní příklad, o jak širokou škálu motivačních nástrojů se jedná.

Dále ministr vnitra vyzdvihuje, že Postránecký zajistil naplňování zákona o státní službě, aktivně se podílel na dokončení přípravy prováděcích právních předpisů k zákonu, zabezpečil zpracování první a druhé systemizace služebních a pracovních míst, vydal klíčové služební předpisy a metodické pokyny týkající se aplikace stěžejních institutů zákona o státní službě (např. přijímání dosavadních zaměstnanců do služebního poměru, výběrová řízení, provádění služebního hodnocení, pravidla vzdělávání státních zaměstnanců, pravidla etiky státních zaměstnanců), zajistil řádný průběh výběrových řízení na státní tajemníky a jejich jmenování, vyhlásil výběrová řízení na služební místa vedoucích služebních úřadů a sledoval další výběrová řízení vyhlašovaná podle přechodných ustanovení zákona o státní službě. Jednoduše přeloženo: plnil úkoly, které z jeho funkce vyplývají. A k tomu všemu navíc „je schopen identifikovat, navrhnout a srozumitelně prezentovat a obhajovat realizovatelná řešení, včetně vymezení jejich výhod a nevýhod, a to i ve složitých situacích vyžadujících posouzení z různorodých hledisek“, k čemuž prý „přispívají zkušenost nabyté na předchozích pozicích zastávaných ve státní správě“.

Musí si prohloubit znalosti

Není se pak čemu divit, že od ministra vnitra dostal Postránecký také pomyslnou jedničku z chování, neboť „náměstek pro státní službu se v hodnoceném období nedopustil porušení služební kázně“. Postránecký také obstál na výbornou, co se týče kritéria prohlubování si vzdělání, neboť za dobu ve funkci stihl složit zkoušku na British Council a získat certifikát znalosti anglického jazyka na úrovni B2.

Jako česká obdoba sira Humphreyho Applebyho, aktivního v mnoha radách vysokých škol a jiných veřejnoprávních institucí, působí výčet Postráneckého vedlejších aktivit: externě vyučuje na Vysoké škole ekonomické, je členem Vědecké rady Fakulty Právnické Západočeské univerzity a Akademické rady Vysoké školy regionálního rozvoje, zastupuje Českou republiku ve Správní radě Evropského institutu pro veřejnou správu v Maastrichtu, je členem Rady vlády pro veřejnou správu a předsedá Řídícímu výboru pro lidské zdroje ve veřejné správě.

Na závěr „vysvědčení“ však ministr vnitra navrhuje svému náměstkovi-superúředníkovi pro rok 2016 také nemalé pracovní a vzdělávací cíle:

V první řadě si musí „prohloubit si znalosti v oblasti řízení lidských zdrojů se zaměřením na problematiku personálního plánování absolvováním vzdělávacích nebo školících kursů“. Dále se musí „zdokonalit se v postupech správního řízení formou samostudia a účasti na odborných školeních“ a v posledku „připravit vyhodnocení zkušeností s dosavadní aplikací zákona o státní službě jako podklad pro jeho případnou novelizaci“.

(epa)