ČSSD bude mít se zaplacením dluhu problémy Foto: ČSSD

ČSSD musí zaplatit Altnerovi, jinak jedná v rozporu s rozsudkem a hrozí jí exekuce

ČSSD musí zaplatit bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi pravomocně přiznanou odměnu za zastupování v případu Lidového domu, jinak bude jednat v rozporu s rozhodnutím soudu, řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná. Pravdu má podle ní strana v tom, že by měla plnit včasnější exekuční příkazy, které vydali exekutoři vymáhající Altnerovy závazky vůči třetím osobám.

Sociální demokracie do dnešní půlnoci svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi nezaplatí 337 milionů korun, jak rozhodl soud. Nejprve uspokojí jeho věřitele, kteří požadují kolem 20 milionů korun, řekl dnes Jiří Chvojka, který stranu ve věci mediálně zastupuje. Věří tomu, že ČSSD postupuje v souladu se zákonem. Rozsudek městského soudu v Praze se stal pravomocným v pondělí, od té doby ČSSD běží třídenní lhůta na zaplacení.

Čtěte také: Zdeněk Koudelka: Sociální demokracie jako oběť

„Pokud exekutoři zjistili, že má pan Altner pohledávku vůči ČSSD, tak už nyní mohli vydat exekuční příkaz na přikázání pohledávky. Pokud je včasnější ten příkaz, tak ČSSD ho má teď plnit, v té části má pravdu,“ řekla Novotná. Pokud však exekuční příkazy nepokryjí celou částku, měli by sociální demokraté hradit v rozsudkem stanovené lhůtě i Altnerovi.

Třídenní lhůta k plnění vyprší ČSSD dnes o půlnoci. „Zásadně se má dodržet termín, ale je to na vůli toho oprávněného. To, co následuje, když ho nedodrží, je nebezpečí nařízení exekuce,“ řekla Novotná.

V hypotetickém případě, kdy by proti ČSSD byla exekuce nařízena kvůli otálení s platbou Altnerovi, by se strana mohla bránit v rámci tohoto řízení. „Těmi samými důvody, jakými se brání v dovolání, by se mohli bránit v návrhu na odklad exekuce, lidově řečeno by jim to nějakou dobu mohlo procházet, že neplatí podle toho pravomocného rozsudku,“ uvedla Novotná.

(čtk)