Zesnulý Zdeněk Altner Reprofoto ČT

ČSSD podává prostřednictvím AK Bělina a Partners dovolání k Nejvyššímu soudu ve sporu s Altnerem

Sociální demokraté podají dnes dovolání k Nejvyššímu soudu v kauze sporu s bývalým advokátem strany Zdeňkem Altnerem. Uvedl to mediální zástupce Advokátní kanceláře Bělina a Partners, která stranu zastupuje, Jiří Chvojka.

Zdeněk Altner vyhrál spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům, a strana mu musí podle rozhodnutí soudu zaplatit do pondělí 337 milionů korun. Dovolání však nemá odkladný účinek.

Lhůta pro podání dovolání uplyne dnes o půlnoci a lze ho podat i přes datovou schránku, uvedl Chvojka. Peníze podle něj ještě odeslány nejsou a ČSSD lhůtu pro zaplacení využije do konce. „Podle mých informací se žádné další jednání s protistranou zatím nepodařilo navázat,“ dodal. O variantách a postupu bude dál jednat advokátní kancelář s vedením strany.

Za selhání soudní moci kvůli 16tileté délce řízení a za příklad rozsudku v rozporu s dobrými mravy považuje rozhodnutí ve prospěch Zdeňka Altnera ústavní právník a advokát Zdeněk Koudelka. Ve stanovisku pro Českou justici nepřímo navrhuje řešení prostřednictvím Nejvyššího soudu a Ústavního soudu.

Opačné stanovisko vyjádřila Česká advokátní komora. Podle jejího kárného senátu kárné komise „nelze tolerovat, aby účastník smlouvy, kterému se dostalo plnění, a který z tohoto plnění má i očekávaný prospěch, odmítal poskytnout za toto plnění sjednaný hodnotový ekvivalent jen s poukazem na to, že se mu to již v dané chvíli zdá nevýhodné, respektive že si při uzavírání smlouvy výši odměny neuvědomil“. Také o tomto stanovisku Česká justice již dříve informovala v souvislosti s vyškrtnutím Zdeňka Altnera ze seznamu advokátů.

V sobotu se také sejde Ústřední výkonný výbor ČSSD, který bude tuto kauzu řešit.

Předsednictvo sociální demokracie ve středu večer schválilo, že si od Fio Banky vezme úvěr 338 milionů korun a z něj Altnerovi zaplatí 337 milionů.

Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD Roman Váňa řekl dnešnímu Právu, že úvěr bude strana splácet nejvýše 20 let. Úrok je podle něj výhodný. Strana chce splácet co nejvíc peněz, alespoň 50 milionů ročně, uvedl. Bance bude za úvěr ručit strana Lidovým domem, uvedlo Právo.

Soudy Altnerovi pravomocně přiznaly, že mu sociální demokraté musí zaplatit částku přes 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku. Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna deset procent z hodnoty Lidového domu, pokud se podaří prosadit právo ČSSD.

(čtk, ire)