Pelikán v návrhu spojil terorismus a hanobení životního stylu třídy a pohlaví Foto: MSp

Hanobení třídy nebo gayů? Zveličuje se to, jde o desítky případů ročně, míní Pelikán

Změna trestného činu podněcování k třídní, pohlavní nebo náboženské nenávisti a k násilí, kterou připravuje resort spravedlnosti se podle ministra Roberta Pelikána (ANO) zveličuje. „Tyto trestné činy jsou stíhány v desítkách případů ročně a musí to mít nějakou intenzitu,“ řekl Pelikán v Partii na Primě.

Podle novely trestního zákoníku bude hanobit třídu definovanou životním stylem, vzděláním, příjmem i autoritou trestné. Trestné bude rovněž podněcovat nenávist k lidem s různým pohlavním ztotožněním a způsobem, jak někteří vykonávají pohlavní styk. Jako první o změně informovala Česká justice.

Pelikána prý překvapilo, že debata kolem změny zákoníku se točí zejména kolem nového trestného činu hanobení třídy. V trestním zákoníku už nyní je. „My už ji tam máme, jen se logicky přidává do hanobení. Lidé tady dříve i umírali kvůli nenávisti k třídě. I dnes jsou ideologie, které stojí na třídní nenávisti a doufám, že je netolerujeme,“ dodal ministr.

Čtěte také: Nové trestné činy hanobení třídy a navádění k maření výkonu spravedlnosti mají poslanci schvalovat bez řádné rozpravy

Senátor a starosta Teplic Jaroslav Kubera (ODS) v této souvislosti vyslovil obavu, že už si lidé nebudou moci beztrestně vyprávět například židovské anekdoty. „Myslím, že se to nesmyslně zveličuje. Židovsví je již dnes chráněno a přesto se židovské anekdoty vypráví a nikomu to nevadí,“ řekl Pelikán s tím, že soudci jsou od toho, aby poté rozhodli, zda k trestnému činu skutečně došlo. Ministr upozornil, že musí jít o hlubokou a závažnou nenávist ke skupině obyvatel. Nepodmíněný trest za hanobení byl v roce 2014 podle Pelikána stanoven jeden.

Kubera vyslovil obavu, aby se nově znějící paragrafy trestního zákoníku nezneužíval, zejména pokud jde o výroky na internetu a sociálních sítí. „Ochrana odlišné sexuální orientace zde jde za hranu věci,“ dodal senátor.

Oba dva paragrafy obsahují omezení práva na svobodný projev, jak informuje důvodová zpráva miniterstva. „Návrh zákona omezuje svobodu projevu zakotvenou v čl. 17 Listiny základních práv a svobod, k tomuto omezení však dochází v souladu s požadavky stanovenými v odstavci 4 tohoto článku – jedná se o opatření v demokratické společnosti nezbytné pro ochranu práv a svobod druhých.“  Tato strohá informace však má značný význam právě pro všechny, kteří vyjadřují své názory na sociálních sítích. „Máme mnoho svobod, tohle je jen omezování na té úrovni, kdy svoboda projevu začíná potlačovat svobody jiných lidí,“ zdůvodnil Pelikán záměr resortu na Primě.

(epa)