Jícha byl vybrán na základě hlasování výběrové komise, ve které usedli soudní exekutoři, soudci a zaměstnanci ministerstva spravedlnosti Foto: fiirmy.cz

Předávání přerovského exekutorského úřadu: Jsem k dispozici, odmítá zmatky Jícha

Exekutorský úřad Přerov je pod novým vedením soudního exekutora Lukáše Jíchy zabezpečen personálně i materiálně a se stranami standardně komunikuje, uvedl na dotaz České justice nástupce někdejšího přerovského exekutora Tomáše Vrány.

Známý přerovský exekutor Tomáš Vrána rezignoval  respektive byl na vlastní žádost odvolán k datu 31. 3. 2016.  Počínaje dnem 1. 4. 2016 byl do uvolněného úřadu jmenován nový soudní exekutor Lukáš Jícha. Tato výměna i změna kontaktů mohla být příčinou, proč někteří dlužníci nabyli dojmu, že Úřad je „nekontaktní“

Žádná nekontaktnost nebo snad nemožnost spojit se s přerovským úřadem se České justici nepotvrdila. Úřad na novém telefonním čísle 588 003 999 standardně funguje. „Jak vidíte lze se k nám zcela normálně dovolat,“ komentuje to nový soudní exekutor Lukáš Jícha. „Pokud u někoho vznikl dojem, že musí komunikovat přímo se  mnou, může tak učinit na můj e-mail, dodává a diktuje na sebe přímý kontakt: [email protected]

Všechny další informace se lze dozvědět na webu nového úřadu www.eujicha.cz.

Na dotaz, zda došlo k převzetí všech spisů od bývalého exekutora Tomáše Vrány, potvrzuje Lukáš Jícha, že jeho úřad všechny spisy převzal. Na otázku týkající se údajných dvou set osob, o kterých byl ještě nedávno bývalý exekutor Tomáš Vrána přesvědčen, že jsou jeho zaměstnanci, Lukáš Jícha říká: „Mám svůj úřad personálně i materiálně zajištěn. Pokud  si pan Vrána myslí, že zaměstnává dvě stě lidí, je to jeho věc.“

Lukáš Jícha se podle svých slov dále nezajímá o osud trestného oznámení, které podal  v souvislosti s převodem financí, který uskutečnil bývalý exekutor Tomáš Vrána: „To je věc orgánů činných v trestním řízení,“ uvádí.

Mediální show doposud nevídaná vznikla při předávání úřadu Tomášem Vránou svému nástupci Lukáši Jíchovi. Akce byla doprovázena zmatky kvůli prostorám sídla úřadu i trestním oznámením od nastupujícího exekutora Lukáše Jíchy ohledně převodu financí, který uskutečnil na poslední chvíli Tomáš Vrána.

Kdo a proč potřebuje kontaktovat Přerov

Dlužník, který mohl nabýt dojmu, že úřad nekomunikuje, se strefil přímo do doby předávání úřadu. Jde o případ dívky, která se krátce po nabytí zletilosti dostala do dluhové pasti, když si nabrala nebankovní půjčky, ty splácela dalšími půjčkami a před rodiči to tajila.

Rodiče se sice o tomto postupně dozvídali, snažili se zabránit nejhoršímu, ale dcera skutečný rozsah škod, které sama sobě napáchala, dlouho tajila. Až poté, kdy jim loni na jaře vtrhli do bytu exekutoři od Tomáše Vrány a snažili se zabavovat i věci, které nepatřily povinné, přiznala dcera rodičům, jak se věci skutečně mají.
Rodiče Vránovi dluh uhradili, dohlédli na to, aby s dalšími exekutory uzavřela splátkový kalendář a další půjčky splácela tak, jak má, aby nespadla do dalších exekucí, popisuje případ rodinný přítel.

Bývalý přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána Foto: archiv
Bývalý přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána Foto: archiv

Podle jeho dalšího sdělení lidé z někdejšího Vránova úřadu, které nazývá „vráňaty“, odkoupili od plzeňského exekutora už řádně splácenou pohledávku ve výši 14ti tisíc korun a na jejím základě dotyčné obstavili u zaměstnavatele plat. To se stalo na konci roku 2015.

Přestože slečniny rodiče si sami vzali bankovní půjčku a uhradili za ní 4.1. 2016 nejen tuto exekuci, ale i další dluhy, tak vysokou půjčku, aby uhradili úplně všechny dluhy najednou, které si nasekala, však nedostali. Šlo jim ale především o to, aby slečna pobírala plat a mohla všem svým závazkům řádně dostát, říká k tomu rodinný známý.

Když však už v lednu  po uhrazení pohledávky požádala tehdy ještě Vránovu přerovskou kancelář o zastavení srážek z platu, protože dluh byl uhrazen, řekli jí, že jim zákon umožňuje, aby srážky z platu prováděli po dobu 60ti pracovních dnů od uhrazení. A na to, aby jí vrátili přeplatek, mají dalších 90 dnů. Což by s přehledem mohla, kdyby jí mzda nebyla zadržována, vysvětluje rodinný přítel.

Podle jeho slov však je potíž  v tom, že od 28.3.2016, kdy vypršela lhůta a slečně měla být mzda uvolněna a začít se jednat o vrácení přeplatku, přestala „vráňata“ komunikovat. „Nezvedají telefony, neodpovídají na maily ani na dopisy. Slečna si i osobně do Přerova zajela – ale v kanceláři nikdo nebyl. Jí je však plat stále zadržován, není s kým jednat o navrácení přeplatku – dnes už téměř 200 tisíc,“ říká rodinný přítel dlužnice. Podle jeho slov podala rodina na radu advokáta další stížnost k Exekutorské komoře.

Tomáš Vrána ovšem není  od 1. dubna 2016 exekutorem, na jeho původním telefonu je nahrán vzkaz s kontaktem na nástupnický úřad Lukáše Jíchy. Vrána žádný exekutorský úřad nevede a jeho minulá činnost už není v jurisdikci Exekutorské komory.

Irena Válová