Negativní důsledky vzniknou podle EK i pro vedení exekučního řízení a soudní exekutory Foto: archiv

Válka exekutorů? Nové vedení EÚP nechalo zablokovat účty exekutora Vrány

Nové vedení Exekutorského úřadu Přerov (EÚP) nechalo kvůli podezřelým finančním transakcím zablokovat všechny bankovní účty přerovského soudního exekutora Tomáše Vrány, který na konci března končí ve funkci.

Vrána podle jeho nástupce Lukáše Jíchy tento týden zpronevěřil několik milionů korun. Jícha kvůli tomu podal trestní oznámení. Vrána obvinění ze zpronevěry už ve středu označil za lež. Exekutorská komora zahájila mimořádnou kontrolu v EÚP, který patří v Česku mezi tři největší instituce zaměřené na exekuce.

Exekutor Tomáš Vrána zaslal České justici své prohlášení. Zde si ho můžete přečíst v plném znění.

„Přerovský exekutorský úřad je od úterního poledne terčem promyšleného útoku nechvalně proslulé skupiny osob kolem společnosti C.M.B. CZ Facility. Tato kontroverzní skupina je historicky spojena s podvodnými insolvencemi a další nekalou obchodní činností,“ řekl Jícha. Z účtu EÚP bylo podle Jíchy v úterý odesláno „větší množství finančních prostředků“, a to hlavně na zahraniční účty C.M.B. CZ Facility. „Kromě částky 3,4 milionu Kč nejde o peněžní prostředky klientů, nýbrž o provozní prostředky exekutorského úřadu. Částka 3,4 milionu Kč z účtu úschov, s nimiž nesmí nikdo bez souhlasu schovatele nakládat, odešla rovněž na zahraniční účet C.M.B. CZ Facility,“ uvedl.

Přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána Foto: archiv
Přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána Foto: archiv

Pracovníci EÚP proto požádali finančně analytický útvar ministerstva financí o zablokování účtů soudního exekutora Vrány. „V současné chvíli jsou všechny bankovní účty zablokovány a peněžní prostředky zabezpečeny. Zároveň bylo podáno trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry, přičemž jako podezřelé osoby byly uvedeny Tomáš Vrána, Jiří Bílek a advokát Jiří Vančura,“ uvedl Jícha.

Předávání EÚP novému vedení doprovázejí neshody pracovníků, kvůli kterým v sídle úřadu v úterý zasahovala policie. Exekutorská komora poté nařídila mimořádnou kontrolu v EÚP, která za účasti pracovníků ministerstva spravedlnosti začala dnes. Komise už vyslechla Vránu i Jíchu. První výsledky kontroly komora zveřejní v pátek. „Na základě výsledků šetření se Exekutorská komora rozhodne o dalších krocích, jako je například podání kárné žaloby či trestního oznámení,“ uvedla prezidentka komory Pavla Fučíková.

Podle Vrány může kontrola vnést světlo do pozadí případu. „Poskytneme příslušným orgánům maximální součinnost tak, aby došlo k vyšetření celé situace a odhalení skutečných důvodů, které vedly z mého pohledu k nepochopitelnému excesu a jednání ze strany ředitele a vedení úřadu, včetně jejich protiprávních kroků, které se týkají obstavení všech mých soukromých a podnikatelských účtů,“ řekl Vrána.

Dodal, že poté, co jeho zástupci nebyli v úterý vpuštěni do budovy úřadu, vlastní peníze raději převedl ze svých běžných účtů a z podnikatelských účtů tak, aby k nim neměli přístup zaměstnanci úřadu. Prostředků na vázaných účtech v hodnotě téměř 300 milionů korun se převod pole Vrány netýkal. „Ke zpochybňované dispozici s 3,4 milionu korun se Vrána není schopen zcela přesně vyjádřit, dokud nedostane přístup k dokumentům exekutorského úřadu. Trvá na tom, že v době převodu neměl od banky žádné informace o tom, že by prostředky nebyly jeho vlastnictvím,“ uvedl Vránův mluvčí Kryštof Šabacký. Vrána kontrolorům navrhl, aby tyto peníze byly uloženy do úschovy.

Jícha byl vybrán na základě hlasování výběrové komise, ve které usedli soudní exekutoři, soudci a zaměstnanci ministerstva spravedlnosti. Vrána stál v čele EÚP od roku 2001. V pozici exekutora zůstane do 31. března, poté přerovský úřad převezme Jícha. O odvolání Vrány usiloval ministr Pelikán, který na exekutora loni kvůli stížnostem podal kárnou žalobu. EÚP zahájil činnost v roce 2001. Zaměstnává dvě stovky lidí a ročně řeší 60.000 nových exekucí. Roční obrat EÚP činí bezmála dvě miliardy korun.

(čtk)