TOPO míří ze Senátu znovu na půdu sněmovny Foto: Senát

Senát zřejmě odmítne část novely o trestní odpovědnosti právnických osob

Senátoři z ústavně-právního výboru odmítli návrh svých kolegů ze Sněmovny, kteří chtějí upravit trestní odpovědnost právnických osob. Firmy by podle poslanecké úpravy měly být trestně odpovědné jen za jednání svých vedoucích pracovníků, nikoliv za jednání všech osob oprávněných za firmu jednat. Senát bude předlohu schvalovat příští týden.

Proti poslaneckým úpravám se postavil předseda výboru a dlouholetý státní zástupce Miroslav Antl (za ČSSD). Nepovedlo se mu ale ve výboru prosadit také zrušení nejvíce kritizované pasáže, která by umožnila hlavně velkým společnostem se trestnímu stíhání vyhnout. Podle ní se společnost trestní odpovědnosti zprostí, pokud vynaložila veškeré možné úsilí, aby spáchání protiprávního jednání zabránila. Stačilo by, aby firma přijala etický nebo protikorupční kodex.

Přijetím tohoto ustanovení, s nímž přišli poslanci ČSSD Marie Benešová a Jan Chvojka, by se podle kritiků stal zákon neúčinným. Média už dřív upozornila na to, že by se zřejmě zastavily kauzy typu Metrostavu nebo Agrotecu ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Odborníci, které oslovila Česká justice ale takový výklad odmítli.

Novela má v souladu s vládním návrhem nově stanovit, že společnosti budou moci být stíhány za všechny trestné činy kromě těch, jež budou výslovně vyloučeny. Podle kritiků by tak firmy mohly spáchat například neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku nebo ohrožení pohlavní nemocí.

Čtěte také: Česká justice pořádala na téma trestní odpovědnosti právnických osob konferenci.

Sněmovna do tohoto okruhu přidala na podnět Zdeňka Ondráčka (KSČM) trestný čin pomluvy, proti čemuž se postavili zástupci médií včetně provozovatelů zpravodajských webů. Podle nich by to vedlo k cenzuře, omezování svobody projevu a k likvidaci neposlušných médií. Trestem za pomluvu by totiž pro firmu mohl být kromě pokuty i nařízený zákaz činnosti.

Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera přislíbil, že při senátním projednávání novely za týden navrhne zrušení této pasáže.

(čtk, epa)