Věznice v Drážďanech Foto: wikipedia

Pelikán navštívil německou věznici. Zaujaly ho jednolůžkové cely nebo stravování vězňů

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) chce hledat v německém vězeňství inspiraci pro programy zacházení s českými vězni. Po dnešní návštěvě drážďanské věznice uvedl, že ho zaujal tamní režim, který ponechává vězňům mnohem větší odpovědnost za sebe samotné. Právě samostatnost odsouzených jim má po návratu na svobodu pomoci začlenit se do běžné společnosti. I proto ministerstvo plánuje společně s Vězeňskou službou pilotní projekt „otevřené věznice“.

„Zaujal mě tu zejména přístup k režimu vězňů. Sami si tu vaří, v době volna mohou jít sami do koupelny a sprch. Fungují tu jednolůžkové cely, které nás velmi zajímají a o kterých se u nás často říká, že to vůbec nejde,“ řekl ministr novinářům.

Drážďanská věznice vznikla na rozdíl od českých „na zelené louce“, a to na základě mezinárodní architektonické soutěže. Její výstavba vyšla na 73 milionů eur (zhruba dvě miliardy korun). „V Česku takové moderní zařízení nemáme, u nás jsou věznice přestavovány z vojenských zařízení nebo třeba ze školy v přírodě jako v případě Světlé nad Sázavou. Což není úplně ideální,“ připomněl po prohlídce šéf Vězeňské služby Petr Dohnal. Pelikán i přesto věří, že v některých českých věznicích prostor pro změnu je. „Leccos se dá udělat, aniž by to zvyšovalo náklady,“ podotkl.

Ministr Robert Pelikán Foto: MSp
Ministr Robert Pelikán Foto: MSp

Jednou z připravovaných novinek je projekt „otevřené věznice“, který ministerstvo chystá ve věznici v Jiřicích a který má svůj předobraz v Norsku. Česká justice již o tomto konceptu dříve informovala.
Spolehliví vězni by se měli do Jiřic dostávat ke konci výkonu trestu a tamní areál by jim měl pomoci připravit se na návrat ke svobodnému životu. Vedle zaměstnání tam odsouzení budou mít další aktivity, které je povedou k zodpovědnosti – například se budou starat o záhonky nebo o včelstva. Včelí úly by se ve středočeské věznici měly objevit už za několik týdnů, na podzim by podle plánů ministerstva mohla přibýt daňčí obora a časem možná i chovný rybník.

Projekt je součástí koncepce vězeňství do roku 2025, který v únoru schválila vláda. Hlavním cílem dlouhodobého plánu je snížit sedmdesátiprocentní recidivu odsouzených na zhruba 50 procent. Pro srovnání, v Drážďanech a dalších saských věznicích se do výkonu trestu vrací zhruba třetina pachatelů.

(čtk)