V hospodě si již Češi nezakouří Foto: archiv

Změkčení protikuřáckého zákona? Němeček je ochoten smířit se s kuřárnami

Poslanci se dnes zhruba dvě hodiny přeli kvůli navrhovanému úplnému zákazu kouření v restauracích, barech a dalších podobných zařízeních. K hlasování o podobě vládní předlohy, k níž se sešly dvě stovky úprav, se nedostali. Schvalování normy by mohlo pokračovat nejdřív v pátek. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) uvedl, že je ochoten se smířit i s některými změkčeními zákona.

Jde mimo jiné o návrh Marka Bendy (ODS), který by dal restauratérům možnost zřídit v pohostinstvích kuřárny. Mohly by zabírat jen čtvrtinu plochy a rovněž by byly bez obsluhy. Němeček k němu dal neutrální stanovisko. Ministr akceptuje taky zmírnění pro vodní dýmky v čajovnách. Podle úpravy Václava Zemka (ČSSD) by bylo jejich kouření v oddělených prostorách povoleno.

Čtěte také: Marek Benda: Protikuřácký zákon psali fanatici, kteří vycházejí z pocitu, že máme národ vychovávat

Zmírnění zákazu by se mohly dočkat elektronické cigarety, kuřáci by je mohli například v restauracích používat. „Naopak se mi líbí návrh opětovného zavedení zákazu kouření na nekrytých nástupištích veřejné dopravy,“ řekl Němeček k jednomu z návrhů ústavně-právního výboru.

V následné debatě se opět střetli zastánci a odpůrci normy. Podporovatelé předlohy argumentovali zejména ochranou zdraví nekuřáků, kritici například právy majitelů restauračních zařízení a jednotlivců. Debatovali i o tom, co je pravicové a co levicové.

„Nejde o útok na kuřáky,“ řekl k předloze Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Martin Kolovratník (ANO) podotkl, že normální je nekouřit. Petr Bendl (ODS) naopak tvrdí, že zákon vlastníkovi restaurace vnutí, co se v jeho zařízení smí, nebo nesmí dělat. Jana Lorencová (ANO) poukazovala na to, že už nyní existují kuřácká a nekuřácká zařízení, a zákon je tedy nadbytečný. „Každý si může vybrat, zda půjde do zařízení kuřáckého, nebo nekuřáckého,“ řekl Martin Lank z Úsvitu.

Zazněly i názory, že pokud by stát chtěl skutečně ochranu před cigaretami řešit, měl by zakázat jejich prodej. Někteří poslanci varovali před tím, že kvůli velkému množství navrhovaných změn může z předlohy vzniknout paskvil. Němeček zdůraznil, že ji kvůli tomu stahovat nebude. Doufá v to, že jeho původní smysl zůstane zachován. Ministr soudí, že cílem desítek pozměňovacích návrhů je zákon „zašmodrchat“ tak, aby o něm nebylo možné hlasovat.

Předloha omezuje vedle kouření taky prodej a podávání alkoholu. I k tomu se sešlo značné množství návrhů úprav.

(čtk)