Ministři po jednání kabinetu Foto: vlada.cz

Na vládu přišel Zeman i Tuhý, ANO si stěžovalo na nedostatek materiálů k reorganizaci policie

Debata k chystané reorganizaci policie pokračovala i na dnešním jednání kabinetu. Hnutí ANO, které je proti razantním změnám, si postěžovalo, že dostalo jen nástin reformy. Koalice se nad okolnostmi vytvoření Národní centrály proti organizovanému zločinu zřejmě střetne zítra v Poslanecké sněmovně. Část koalice požaduje zřízení vyšetřovací komise.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) po dnešním projednání zprávy ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) o reorganizaci policie na schůzi vlády ocenil, že debata kolem změn ve sboru se dostává do věcné roviny. ANO, které má vůči reorganizaci vážné výhrady, by bylo raději, kdyby se postup změn zvolnil, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Chovanec dnes předložil zprávu o kontroverzní reorganizaci vládě poprvé, podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) v tom bude pravidelně pokračovat jednou za dva týdny. „Debata tedy neskončila, proto nebylo přijato žádné stanovisko,“ vysvětlil Zaorálek. Při projednávání byli přítomni i policejní prezident Tomáš Tuhý a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Debata podle Ťoka ukázala, že koaliční strany nemají stále na věc stejný názor. „Stále si myslíme, že bychom měli dojít k širší koaliční shodě,“ uvedl. Zatím navíc příliš není co hodnotit, protože skutečně „na papíře“ toho k reorganizaci příliš není, řekl. Dnes podle něj ministři dostali alespoň nástin. „Uvítali bychom, kdyby se tolik nešturmovalo a trochu zvolnilo,“ řekl.

Němeček informace od Chovance uvítal. „V průběhu debaty se mi jevilo, že koaliční strany nemají stejné stanovisko, ale vnímám, že se to začíná vracet do věcné roviny,“ uvedl. Doufám, že policie přestane být centrem mediálního a politického zápasu, dodal.

ANO kvůli reorganizaci policie, která počítá s tím, že se na začátku srpna sloučí Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), původně hrozilo výpovědí koaliční smlouvy. Někteří policisté ÚOOZ tvrdí, že účelem plánu je poškodit činnost útvaru, který kvůli změnám opouští mimo jiné šéf Robert Šlachta.

Šlachta a šéf ostravské ÚOOZ Jiří Komárek chtěli o svých podezřeních minulý týden informovat sněmovní bezpečnostní výbor, ale ten po dlouhé diskusi neschválil program své schůze. Poslanci nyní uvažují o zřízení vyšetřovací komise k reorganizaci.

(epa, čtk)