Ústavní novela poslanců ČSSD, ANO, KSČM a ODS má do ústavního pořádku zavést to, že čeští občané mají právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu - Ilustrační foto

Organizátoři petice proti snaze EK na omezení držení zbraní: Jde o šikanu vlastních obyvatel

Značná vlna odporu se zvedla při jednání sněmovního petičního výboru proti snaze Evropské komise omezit legální držení některých zbraní. Návrhy, o nichž budou v pátek jednat a zřejmě i hlasovat v Lucemburku unijní ministři vnitra, kritizují zástupci ministerstev vnitra i obrany a poslanci bez rozdílu stranické příslušnosti. Výbor projednával protestní petici, kterou podepsalo na 40.000 lidí.

„Se znepokojením zjišťuji, kam Evropa, pro kterou jsem nadšeně zvedal ruku, směřuje,“ uvedl zástupce organizátorů petice Pavel Černý. Právo slušné části veřejnosti vlastnit zbraň je podle něho ukazatelem svobody. Návrh evropské regulace Černý označil za nesmysl a za šikanu vlastních obyvatel.

O směrnici čtěte zde: Desítky miliard z rozpočtu a zánik tisíců pracovních míst, varuje vnitro před směrnicí EU o kontrole zbraní

Ačkoli má návrh omezení směřovat k potlačení terorismu, Jiří Zmatlík z ministerstva vnitra poukázal na to, že by se vztahoval výlučně na legální držitele. „Směrnice nenaplňuje cíl, který si vytyčila,“ uvedl. Jakub Landovský z ministerstva obrany mimo jiné podotkl, že by byla ohrožena i výroba zbraní. Jiří Hynek z Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu označil návrh směrnice přímo za likvidační pro obranný průmysl a v konečném důsledku za bezpečnostní riziko pro Česko.

Návrh unijní regulace už dříve odmítly Senát, Sněmovna i vláda. Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) dnes uvedl, že si nedovede představit, že by směrnice musela být převedena do českého právního řádu. „S Evropou je to opravdu špatné,“ zdůraznil. Jana Černochová z ODS mluvila o tom, že cílem návrhu je odzbrojit obyvatelstvo.

Zástupci Evropské komise naopak regulaci hájili. Podle Jana Michala z jejího pražského zastoupení jde o zlepšení bezpečnostní situace v Evropě a o omezení přístupu nežádoucích osob k některým zbraním. Upozornil na to, že o konečné podobě návrhu rozhodnou členské státy a Evropský parlament. Alain Alexis z Evropské komise je přesvědčen o tom, že předloha jde správným směrem a má smysl. Zájmy bezpečnosti na straně jedné a myslivců, sběratelů zbraní a sportovních střelců na straně druhé musí být podle něho vyváženy.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve řekl, že návrh předkládaný pod záminkou boje proti terorismu by vedl k zákazu statisíců zbraní v Česku. Důvodem je zamýšlené přesunutí většiny poloautomatických zbraní mezi zakázané zbraně. Kritizován je rovněž požadavek na znehodnocení zakázaných zbraní ve sbírkách a muzeích. Česko je podle premiéra k návrhu ze zemí EU nejkritičtější. Z dnešních kuloárových informací vyplynulo, že Česko by mohlo být na zasedání unijních ministrů vnitra přehlasováno.

(čtk)