Albánie požádala o status kandidátské země pro vstup do EU v roce 2009

Albánii kvůli justiční reformě zřejmě čekají předčasné volby

Albánii zřejmě čekají předčasné parlamentní volby. Hlavní politické strany se totiž stále nedokážou dohodnout na návrhu justiční reformy, jehož koncept připravily Evropská unie a Spojené státy. Poslanci o ní mají hlasovat ve čtvrtek a potřeba je souhlasu kvalifikované většiny, což znamená, že musí mít podporu nejen vládních stran, ale i aspoň části opozičních zákonodárců.

Reforma soudnictví je jednou z klíčových podmínek pro start vyjednávání o členství Albánie v Evropské unii. S reformou nicméně nesouhlasí hlavní opoziční formace, Demokratická strana. Ke schválení reformního balíčku, který obsahuje i ústavní změny, je ve 140členném jednokomorovém Lidovém shromáždění potřeba podpora minimálně dvou třetin poslanců.

„Jestliže parlament (ve čtvrtek) hlasovat nebude nebo jestliže návrh nepodpoří, nemá smysl, aby parlament, vláda a další instituce dál normálně pokračovaly v práci,“ citoval server BalkanInsight ředitele Albánského ústavu pro politická studia Afrima Krasniqiho. „Jediným řešením je rozpustit parlament a pak musí země jít znovu k volbám,“ dodal.

Středopravá Demokratická strana před týdnem odmítla kompromisní návrh reformy justice, považované za značně zkorumpovanou, s nímž jako se základem pro jednání přijela do Tirany náměstkyně amerického ministra zahraničí pro východní Evropu Victoria Nulandová.

Tento návrh mimo jiné přisuzuje aktivní roli při vyhledávání a hodnocení kandidátů do vysokých justičních funkcí mezinárodním expertům. Demokratům se to ale nelíbí, protože by to podle nich narušovalo svrchovanost země.

Téma nových voleb v neděli ještě víc rozvířil předseda parlamentu Ilir Meta, který je předsedou Socialistického hnutí pro integraci (LSI), menší strany vládní koalice, vedené Socialistickou stranou premiéra Ediho Ramy. Řekl, že reformu by mohla provést úřednická vláda a zemi pak přivést k volbám.

Metův návrh na vytvoření úřednické vlády, která by zemi přivedla k novým volbám, se zalíbil předsedovi Demokratické strany Lulzimnovi Bashovi. „Skutečnost, že vládní strana (Metova LSI) se připojuje k alternativě opozice, jasně ukazuje, že toto je jediná cesta,“ řekl Basha.

Albánie požádala o status kandidátské země pro vstup do EU v roce 2009, ale kvůli otálením s reformami a v boji proti korupci a zločinnosti ho získala až v roce 2014. Albánská vláda se nyní intenzivně snaží o otevření přístupových jednání do konce letošního roku, ovšem bez reformy soudnictví se jí to stěží podaří. Reforma přitom vyžaduje změnu třetiny ústavních zákonů.

(čtk)