Lohfinková je známá především z německých reality show Foto: Facebook

Německo výrazně upraví trestní řád v oblasti sexuálních deliktů. Kvůli údajnému znásilnění modelky

Německo výrazně upraví trestní řád v oblasti sexuálních deliktů, a to v důsledku kauzy kolem údajného znásilnění někdejší modelky Giny-Lisy Lohfinkové, která v zemi vyvolala bouřlivou debatu nejen mezi politiky, ale také u veřejnosti. Nově se má zákon u sexuálních trestných činů důsledně řídit podle hesla „ne znamená ne“.

Lohfinková, která je známá především z německých reality show, tvrdí, že ji v červnu 2012 znásilnila dvojice mužů. Ti to popírají. Část videonahrávky, kterou muži při sexu pořídili, se dostala i na internet. Je na ní podle německých médií vidět a slyšet, jak Lohfinková několikrát říká „ne“ a „přestaňte“.

Dnes devětadvacetiletá žena, kterou prý někdo před stykem omámil, oba muže pohnala před soud, kde ale narazila. Státní zástupkyně Corinna Göggeová její verzi neuvěřila a naopak Lohfinkovou obvinila z křivé výpovědi. Šlo o dobrovolný pohlavní styk a žádosti o to, aby muži přestali, se mohly týkat třeba natáčení, je přesvědčena státní zástupkyně.

Lohfinková navíc od soudu na konci loňského roku dostala pokutu 24.000 eur (650.000 korun) za křivé obvinění, kterou odmítá zaplatit s tím, že raději půjde do vězení. Proces je nyní v odvolacím řízení.

Trest pro exmodelku v Německu vzbudil velký rozruch, protože v očích mnoha v tu chvíli soud potrestal oběť, která se jen chtěla bránit sexuálnímu násilí. „Způsob zacházení s Ginou-Lisou Lohfinkovou je děsivý. Z oběti se dělá veřejně zostuzená pachatelka, které se nevěří. To bere dalším ženám odvahu, aby kvůli znásilnění podali trestní oznámení,“ nechala se slyšet místopředsedkyně poslaneckého klubu Zelených Katja Dörnerová.

Ke zpřísnění trestního zákona v sexuální oblasti vyzvala ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová. Musí podle ní platit, že ne znamená ne. Silnou podporu, kterou jí chodí vyjadřovat během procesu před soudní síň, získala Lohfinková také u části veřejnosti.

Tlak pocítil také ministr spravedlnosti Heiko Maas a poslanci koaliční konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie, kteří se nakonec dohodli na zpřísnění trestního zákona přesně v duchu zásady „ne znamená ne“. O normě bude Spolkový sněm jednat už příští týden.

Zatímco současná úprava počítá s tím, že pro naplnění skutkové podstaty znásilnění je třeba použití násilí nebo nátlaku, nově by mělo stačit, když pachatel bude ignorovat verbálně nebo neverbálně vyjádřenou vůli oběti, že sex odmítá. Už nynější úprava je přitom připravena na případy, kdy je oběť v takovém stavu, že nemůže dát odpor najevo.

Součástí návrhu novely je také úprava v oblasti skupinového sexuálního obtěžování, kterou Německo přímo reaguje na události přelomu loňského a letošního roku, při nichž na náměstích některých měst – například v Kolíně nad Rýnem – stovky především zahraničních mužů osahávaly ženy.

Změna zákona parlamentem dost možná projde dříve než skončí odvolací řízení v případu Lohfinkové, které by mělo pokračovat nejméně do srpna.

(čtk)