Někdejší náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek Foto: archiv

NSZ nařídilo zrychlení vyšetřování kauzy Libora Grygárka

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) vyhovělo námitce bývalého náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka a nařídilo olomouckým žalobcům, aby zrychlili vyšetřování jeho kauzy. Informoval o tom dnes Český rozhlas. Grygárek je od roku 2013 obviněn ze zneužití pravomoci v souvislosti s lobbistou Romanem Janouškem. Podle žalobců nedal pokyn k objasnění údajného praní špinavých peněz v zahraničí. Grygárek již dříve obvinění odmítl jako nepodložené.

„Nejvyšší státní zastupitelství námitce obviněného L. G. týkající se průtahů v trestním řízení přisvědčilo a vydalo pokyn k rychlému postupu ve věci,“ řekl zpravodajskému serveru Českého rozhlasu mluvčí NSZ Petr Malý. Podle Grygárkova advokáta Tomáše Kaisera by vrchní státní zastupitelství mělo toto rozhodnutí respektovat: „To znamená začít činit úkony směřující k ukončení přípravného řízení,“ uvedl.

Grygárkovi hrozí v případě prokázání viny trest od šesti měsíců do tří let vězení. Podezření se týká let 2009 až 2012. Podnikateli Janouškovi, o jehož spojení s Grygárkem opakovaně psala média, před lety zablokovala konta ve Švýcarsku tamní prokuratura. Kvůli podezření na praní špinavých peněz vyšetřovala pohyby peněz v celkové výši dvou miliard korun, s žádostí o právní pomoc se obrátila i na české žalobce. V roce 2010 však Švýcaři případ odložili. Koncem roku 2011 vyšlo najevo, že Grygárek jednal s Janouškem v době, kdy pražské vrchní státní zastupitelství řešilo pět případů, které se Janouška týkaly.

Olomoučtí žalobci v minulosti uvedli, že při vyšetřování museli počkat na právní pomoc ze Švýcarska, kterou dostávali nadvakrát. Grygárek ale tvrdí, že se ho dokumenty netýkají. Podle Kaisera je Grygárek stíhán za něco, čeho se zcela prokazatelně nedopustil. „Nezbývá mi než opakovat svoji obavu, že právě popsaný fakt je důvodem, proč se olomouckým žalobcům nechce přípravné řízení ukončit a buď rozhodnout o zastavení trestního řízení, nebo podat obžalobu,“ uvedl Kaiser.

Podle dřívější tiskové zprávy olomouckých žalobců je trestní stíhání spojeno s kauzou bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové. Z rozsáhlého spisu dosud vzešlo několik případů.

(čtk)