Exhejtman David Rath Foto: Středočeský kraj

Rath se odvolal proti zamítnutí jeho žaloby na Bradáčovou

Bývalý středočeský hejtman David Rath se odvolal proti soudnímu rozhodnutí, podle nějž se mu vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nemusí omlouvat za výroky pronesené v televizní debatě. Vyplývá to z justiční databáze Infosoud. Rathovou žalobou se tak bude muset zabývat ještě Městský soud v Praze.

Rathovi vadí to, že Bradáčová označila v pořadu Otázky Václava Moravce jeho občanskoprávní spor se státním zástupcem Petrem Jirátem za obstrukci v Rathově korupční kauze. Obvodní soud pro Prahu 4 se však počátkem června neztotožnil s exposlancovým názorem, že státní zástupkyně chtěla svým vystoupením v lednovém interview Ratha poškodit. Poukázal také na to, že výrok o obstrukci nebyl skutkovým tvrzením, ale pouze hodnotícím postojem.

S žalobcem Jirátem, který dozoruje jeho trestní stíhání, vede Rath spor kvůli Jirátovu vyjádření pro média, že hejtman někde ukrývá stovky milionů korun. Bradáčová v České televizi vysvětlovala, že proto Jiráta nepožádala, aby si vzal Rathovu korupční kauzu na starost i u odvolacího soudu. Podle ní by to mohlo vést k další Rathově námitce podjatosti státního zástupce.

Lékař a někdejší hejtman byl loni v létě nepravomocně odsouzen za přijímání úplatků k trestu 8,5 roku vězení, státu má navíc propadnout zhruba 20 milionů korun z lékařova majetku. Rath podal odvolání, pražský vrchní soud začne jeho kauzu řešit pravděpodobně na podzim.

(čtk)