Prezident Miloš Zeman při oslavách státního svátku Foto: hrad.cz

Akademik Ošťádal musel přeformulovat žalobu na Zemana, soud nemůže prezidenta úkolovat

Fyzik Ivan Ošťádal musel na výzvu pražského městského soudu přeformulovat žalobu, kterou podal společně s Univerzitou Karlovou na prezidenta Miloše Zemana. Původně se domáhal toho, aby soud prezidentovi uložil povinnost jmenovat Ošťádala profesorem, takto ovšem soudní senát hlavu státu úkolovat nemůže. Sdělila to dnes mluvčí soudu Markéta Puci.

Pozměněná akademikova žaloba tak nyní žádá, aby soud stanovil, že Zeman musí ohledně Ošťádalovy profesury vydat rozhodnutí. Soud se bude fyzikovým požadavkem zabývat ve středu, pravděpodobně též rovnou vynese i rozsudek.

Zeman loni v květnu odmítl podepsat jmenovací dekrety jak Ošťádalovi, tak i řediteli Národní galerie Jiřímu Fajtovi a Janu Eichlerovi z Vysoké školy ekonomické. Zdůvodnil to jejich závažnými prohřešky z minulosti, u Ošťádala pak konkrétně kontakty se Státní bezpečností. Žaloby na prezidenta původně podali všichni tři muži s argumentem, že zákon o vysokých školách hlavě státu odmítnutí podpisu neumožňuje. Eichler později žalobu stáhl s tím, že další snahu o udělení akademického titulu ze Zemanových rukou pokládá za marnou a nedůstojnou.

Podle akademiků prezident svým otálením nerespektuje závazný pokyn vědecké rady a usnesení vlády. Domnívají se, že narušuje autonomní povahu řízení o jmenování profesorem, a tím i samostatnost a nezávislost vysokých škol. Zároveň prý zpochybňuje akademická práva a univerzitní svobody.

Zeman zasáhl do jmenování profesorů už v květnu 2013, kdy odmítl jmenovat literárního historika Martina C. Putnu. Později uvedl, že mu vadí, s jakým transparentem vystoupil Putna v Praze na pochodu homosexuálů.

(čtk)