Krok úřadů byl sice zásahem do svobody vyznání, ale v souladu se švýcarskými zákony a měl legitimní cíl: umožnit těmto dívkám, aby se účastnily všech školních aktivit a plně se integrovaly do společnosti.

Bavorská CSU chce zakázat burky a nikáby v soudní síni

Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) chce zakázat nošení burek a nikábů při soudním procesu. Islámské oděvy zcela zahalující tvář žen podle ní brání průběhu soudních procesů a ohrožují tak právní stát v Německu. Návrh příslušného zákona se strana podle televize n-tv chystá předložit v německé Spolkové radě, kde zasedají zástupci spolkových zemí.

Podle CSU burky a nikáby znemožňují otevřenou komunikaci. „U soudu maximálním způsobem komplikují pátrání po pravdě a prosazení spravedlnosti,“ uvedl bavorský ministr spravedlnosti Winfried Bausback. „Pravdy se v našem právním státě nemůžeme vzdát. Je zásadní proto, aby lidé přijímali soudní rozhodnutí,“ řekl.

Podle Bausbacka potřebují soudci vidět tváře účastníků řízení, aby mohli i pomocí jejich řeči těla celkově posoudit obsah výpovědi. Oděvy zahalující obličej takovému posouzení brání a podle ministra navíc vyvolávají nejistotu ohledně identity toho, kdo se pod nimi skrývá.

Bavorský požadavek už podpořilo Bádensko-Württembersko. Postoj dalších spolkových zemí k návrhu na zákaz burek a nikábů v soudní síni není zatím zřejmý.

CSU, která je součástí spolkové vlády kancléřky Angely Merkelové, už dříve dala najevo, že bude usilovat o co nejširší možný zákaz nošení burek a nikábů. „Burka je uniformou islamismu, maximální překážkou v integraci a v naší kultuře neakceptovatelný znak utiskování žen. Kdo se nechce burky a nikábu vzdát, měl by si najít jinou zemi,“ uvádí strana v oficiálním stanovisku.

Podle průzkumu veřejného mínění, který tento týden zveřejnil deník Bild, jsou pro zákaz muslimských oděvů zahalující celé tělo i tvář čtyři z pěti Němců.

(čtk)