Materiálem se nyní bude zabývat Sněmovna - ilustrační foto

BIS opět zve do stánku na výstavišti, z tajné služby na veletrhu práce je trhák

Zájemci o pracovní uplatnění u Bezpečnostní informační služby jsou ve dnech 12. a 13. října opět zváni ke stánku Služby na veletrhu Profesia days 2016 na výstavišti PVA EXPO Praha Letňany. Služba stále hledá řádově desítky nových lidí, uvádí mluvčí BIS Jan Šubert. Předešlé nábory skončily podle jeho slov nad očekávání.

Podle vyjádření mluvčího BIS se už na první výzvu spojenou s náborem nových lidí v červnu minulého roku, která stále visí na webu BIS, přihlásilo několik tisíc zájemců, z nichž se do užšího výběru dostaly stovky.

Druhou výraznou akcí byla přítomnost BIS na veletrhu Jobs Expo, ve dnech 10. – 11. 3. 2016 v areálu Výstaviště v Praze Holešovicích. „Zájem návštěvníků předčil naše očekávání. Každý den se u stánku zastavila asi stovka lidí, z nichž asi tři, čtyři desítky na místě předaly životopisy. Mnozí dokonce říkali, že na veletrh práce jdou jen kvůli nám. A lze dodat, že někteří zájemci prošli až do finále přijímacího řízení,“ uvádí mluvčí BIS Jan Šubert. O této akci BIS Česká justice informovala.

S dotazem, kolik konkrétně nových lidí BIS hledá, Česká justice neuspěla. Je to tajné: „Ano, rozumím, média, tedy veřejnost, ze všeho nejvíce zajímají přesná čísla. Moc se omlouvám, ale zpravodajská služba nemůže být konkrétní. Jen obecně – pro posílení a rozšíření našich řad hledáme řádově desítky nových lidí,“ odpověděl mluvčí BIS.

Na Slapské přehradě se vynořila ponorka BIS

Naopak otázka, zda se někdy očekávání a představy zájemců o zaměstnání ve Službě míjí s realitou a zda se Služba setkává i s lidmi, kteří se k BIS hlásí jaksi omylem, u tajné služby prošla. Podle Jana Šuberta mezi zájemci převažují informovaní a poučení lidé: „Mezi zájemci o práci v Bezpečnostní informační službě převažují lidé, kteří se seznámili s postavením, posláním a aktivitami zpravodajské služby na našich webových stránkách, kde v maximální možné míře předkládáme obecný pohled na roli a fungování BIS,“ uvedl Jan Šubert.

Podle jeho slov se však jednotlivci podivíni už také našli: „Nicméně – jsou chlapci a děvčata, kteří ,mají v hlavě Jamese Bonda´. Jistý mladý muž tvrdil, že viděl ponorku BIS, která se vynořuje na Slapské přehradě. Jiný zájemce o zpravodajské řemeslo chtěl, abychom předvedli auto, které z mohutného předního a zadního nárazníku vystřeluje malé rakety. Ozvala se i slečna která si přála, abychom na ní vyzkoušeli aparaturu na čtení myšlenek a dálkové ovládání vůle člověka. V okamžiku, kdy získali realistický obraz, jejich zájem se ale rychle vytratil,“ poskytl Jan Šubert České justici „historky z natáčení“.

Mluvčí BIS Jan Šubert České justice poskytl text, který bude u stánku k dispozici:


Stánek BIS na veletrhu práce PROFESIA DAYS 2016 – výstaviště EXPO Praha Letňany ve dnech 12. – 13. 10. 2016

V zahraničí běžné

Účast zpravodajských služeb na specializovaných veletrzích, nabízejících práci, není v zahraničí výjimečná a neobvyklá. Vyplývá to z možnosti přímého kontaktu s potenciálními uchazeči na neutrální půdě a v méně oficiálním prostředí.
Velmi často se nabídkových veletrhů účastní americké služby – např. CIA, DIA, NSA a FBI. Potenciální zájemce láká touto formou i kanadská CSIS. Pokud jde o Evropu, využívají veletrhy práce zejména britská MI5, německá BND, italská AISI ale také polská ABW a rumunská SRI. Pozadu nezůstává ani izraelský MOSSAD, který oslovil potenciální uchazeče na pracovním veletrhu v Negevu na Ben Gurion University.

Zajímavost ze světa: nové důstojníky hledá britská zpravodajská služba MI6

Britská zpravodajská služba MI6 se do roku 2020 rozroste o 40 procent – informoval server BBC. Bude to největší expanze od dob studené války. Počet agentů MI6, která v zahraničí hájí britské zájmy, se zvýší ze současných zhruba 2 500 na bezmála 3 500 (zpráva ČTK, kterou 23.9.2016 převzaly Lidové noviny).

Náš předcházející nábor

První výzvu, spojenou se zvýšeným náborem, jsme učinili v červnu minulého roku a stále visí na našem webu. Na výzvu se tehdy přihlásilo několik tisíc zájemců, z nichž se do užšího výběru dostaly stovky.
Druhou výraznou akcí byla přítomnost BIS na veletrhu Jobs Expo, ve dnech 10. – 11. 3. 2016 v areálu Výstaviště v Praze Holešovicích. Zájem návštěvníků předčil naše očekávání. Každý den se u stánku zastavila asi stovka lidí, z nichž asi tři, čtyři desítky na místě předaly životopisy. Mnozí dokonce říkali, že na veletrh práce jdou jen kvůli nám. A lze dodat, že někteří zájemci prošli až do finále přijímacího řízení.

Zájem hlavně o zpravodajské důstojníky

Základní podmínkou pro přijetí je minimálně bakalářský titul a znalost angličtiny. Absolvovaná vysoká škola může být zaměřena na společenské vědy, právo, mezinárodní vztahy, diplomacii, ale klidně i na přírodní a technické obory. Vítáme i znalost dalších cizích jazyků a zájem o bezpečnostní problematiku.

Náročné příjímací řízení

Z každé stovky uchazečů přijímáme tak 4, 6 maximálně 8 lidí. Vysokou „úmrtnost“ způsobuje mimořádně náročný přijímací proces.
Zájemce musí projít několika koly přijímacího řízení, které testuje jeho motivaci, spolehlivost, schopnosti, osobní vlastnosti a modely chování v různých situacích. Součástí přijímacího procesu jsou: vstupní pohovor s personalistou, psychologické a fyzické testy, zdravotní prohlídka, ověření osobní a bezpečnostní způsobilosti. Na uchazeče čeká také experimentální řešení modelových situací – např. úkol oslovit neznámého člověka a získat od něho, a o něm, co nejvíc informací v rámci interních tzv. assesment center.
Při pohovorech a testech zjišťujeme, zda je uchazeč zvídavý, emocionálně stabilní a trpělivý, schopný podřídit se autoritě a týmu. Ověřujeme, jak umí jednat s lidmi, vzbuzovat důvěru, rychle se rozhodovat. Zpravodajský důstojník nesmí být impulzivní, agresivní, nenávistný nebo výstřední v chování. Musí přijmout nepsanou zásadu, že z bezpečnostních důvodů má služba právo přiměřeně nahlížet i do jeho soukromého života. Musí také potlačit touhu po veřejném uznání a souhlasit s tím, že v některých případech bude částečně omezen na svých občanských právech a svobodách. Jinými slovy – musí se smířit i s tím, že nebude možné, aby na veřejnosti vyjadřoval své politické postoje.
K personálním požadavkům také patří bezúhonnost, negativní lustrační osvědčení a občanství České republiky.
Podmínkou, která předchází zařazení úspěšného absolventa přijímacího procesu do týmů zpravodajských důstojníků, je také vstup do služebního poměru a prověrka, jejímž výsledkem je osvědčení, které umožní pracovat s materiály a informacemi v utajeném režimu.

Jistou šanci mají i středoškoláci s maturitou

Mohou pracovat v naší sledovací službě, v administrativě, v oblasti výpočetní a sdělovací techniky.

Potřebujeme i pár šikovných řemeslníků

Uplatnění najdou v běžném provozu a při údržbě objektů a budov. Konkrétně jde např. o elektrikáře, malíře, údržbáře apod.

Odpověď na otázky čím se zabýváme a jak pracujeme nabízí náš web www.bis.cz.


Irena Válová