Česká BIS se novým způsobem náboru nyní zařadí mezi největší bezpečnostní služby na světě

Pro zájemce o práci v BIS: Služba zve do stánku na veletrhu práce

Historicky poprvé se česká Bezpečnostní informační služba představí na veletrhu pracovních příležitostí Jobs Expo na Výstavišti v Praze. Způsobem náboru se tím zařadila mezi známé zpravodajské služby světa jako je CIA, MI 5 nebo německá BND či izraelský MOSSAD.

Vzkaz potenciálním zájemcům o službu a informaci o času a místě eventuálního setkání napsala BIS na svůj web: „Vstřícný postoj vlády umožnil v uplynulých týdnech posílit naše týmy. Váš zájem rozšířit řady důstojníků BIS stále trvá. A právě to je důvod, proč se vám chceme bezprostředně představit. Můžeme se setkat mezi 10. a 18. hodinou, dne 10. a 11. března, u našeho stánku na veletrhu pracovních příležitostí Jobs Expo, v areálu výstaviště v Praze – Holešovicích. A pokud Vám to na veletrh nevyjde, stále platí naše emailová adresa,“ vzkazuje zájemcům o Službu na svém webu BIS. Vstřícným postojem vlády je myšlen vstřícný rozpočet.

Jak na dotaz potvrdil mluvčí BIS Jan Šubert, účast na veletrhu práce je pro bezpečnostní služby výhodná a žádoucí. Zahraniční služby pořádají nábory nejen na univerzitách, ale také právě na veletrzích práce: „Účast zpravodajských služeb na specializovaných veletrzích, nabízejících práci, není v zahraničí výjimečná a neobvyklá. Vyplývá to z možnosti přímého kontaktu s potenciálními uchazeči na neutrální půdě a v méně oficiálním prostředí,“ řekl Jan Šubert.

Podle jeho slov budou stánek obsluhovat pracovníci osobního oddělení BIS: „Některé věci se tak mohou dohodnout hned,“ vysvětlil mluvčí BIS.

Česká BIS se tímto způsobem náboru nyní zařadí mezi největší bezpečnostní služby na světě: „V největším rozsahu a nejčastěji se nabídkových veletrhů účastní americké služby – např. CIA, DIA, NSA a FBI. Potenciální zájemce láká touto formou i kanadská CSIS. Pokud jde o Evropu, využívají veletrhy práce zejména britská MI 5, německá BND, italská AISI, ale také polská ABW a rumunská SRI. Pozadu nezůstává ani izraelský MOSSAD, který oslovil
potenciální uchazeče na pracovním veletrhu v Negevu na Ben Gurion University,“ vyjmenoval Jan Šubert služby, které už vyhledávají pracovníky tímto způsobem.

Koho hledá BIS

Podle jeho dalších slov na poslední náborovou akci BIS loni zareagovalo velké množství lidí. Přijímací proces k bezpečnostní službě je však mimořádně náročný, a proto nakonec ze stovky přihlášených jsou k BIS přijati čtyři nebo pět lidí. Proto BIS v náboru pokračuje. O tom, že BIS rozšiřuje svoje týmy Česká justice informovala už loni v červnu.

Stejně jako loni nabízí služba práci vysokoškolákům a středoškolákům, občanům České republiky starším 18 let, kteří jsou bezúhonní, mají negativní lustrační osvědčení a fyzické a duševní zdraví. Pro výkon povolání zpravodajského důstojníka je podmínkou dokončené vysokoškolské vzdělání a znalost anglického jazyk, upozorňuje Služba.

Žádoucí jsou pro BIS prokazatelné znalosti např. z oblasti práva a právní vědy, ekonomie, politologie, přírodních věd – biologie, chemie, společenských věd, informačních technologií, mezinárodních vztahů, diplomacie a jazykově zaměřených oborů studia – filologie, překladatelství nebo tlumočnictví, upřesňuje Služba o jaké vědomosti má dovednosti má zájem.

Dosažené vzdělání však pro práci v BIS nestačí. Uchazeč je posuzován podle dalších kritérií: „Neobvyklá povaha práce zpravodajské služby klade na její příslušníky výjimečné nároky. Každý zájemce musí dobrovolně projít náročnými prověrkami zaměřenými na jeho spolehlivost, schopnosti, osobní vlastnosti a modely chování v různých situacích. Součástí přijímacího procesu jsou psychologické i fyzické testy a ověření zdravotní, osobnostní a bezpečnostní způsobilosti,“ popisuje BIS proces přijímání.

Mlčenlivá práce pro společnost s omezením soukromí

Rozhodnutí pracovat pro BIS je vážná věc, a proto by si na začátku takového rozhodnutí každý měl položit a sám odpovědět otázky: „Uchazeč si musí být vědom, že práce v BIS je službou demokracii, bezpečnosti a zájmům České republiky. Úvodem svého rozhodování by si měl také položit otázku, zda uznává potřebu existence tajné služby ve svobodné, demokratické společnosti a je ochoten a schopen se s ní identifikovat. Potlačit bude muset přirozenou touhu po veřejném uznání či satisfakci a podřídit ji důvěrnosti a mlčenlivosti. Přijmout musí i nepsanou zásadu, že Služba má z bezpečnostních důvodů právo přiměřeně nahlížet do jeho soukromého života,“ upozorňuje BIS.

Podle dalšího náborového oznámení by však měl být pracovník BIS výborně komunikující. Nikdy nesmí být impulzivní, agresivní, nenávistný a výstřední v chování, upozorňuje BIS.

A ještě jedna příležitost: Firma hledá řemeslníky

Nejsou ovšem všichni v BIS agenti, Služba potřebuje také lidi pro běžný provoz. „Podobně jako jiné velké organizace i u nás je zázemí, které mnohdy není vidět, ale tvoří důležitou součást firmy. Jsou zde místa, která zajišťují běžný provoz, ať už z oblasti bezpečnosti, logistiky nebo například spisové služby. Tyto pozice nevyžadují služební, ale pouze běžný pracovní poměr. Jinými slovy – uplatnit se u nás mohou i šikovní řemeslníci, kteří perfektně zvládají svoji práci – např. elektrikáři, malíři, pracovníci úklidu a údržby, strážní a podobně,“ uvádí BIS.

Irena Válová