Podle předsedy kárného senátu Radovana Havelce mohl Pytloun volit důslednější postup

Pelikán navrhl na předsedou KS v Praze Ljubomíra Drápala, soudci chtěli Kasíkovou

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi kandidáta na předsedu pražského krajského soudu. Funkce bude uvolněna od 1. 2. 2017, kdy stávající předsedkyni Ivaně Švehlové skončí mandát. Jako nejvhodnějšího nástupce vybrala komise a následně ministr spravedlnosti Ljubomíra Drápala. Soudcovská rada z KS v Praze však podle informací České justice preferovala místopředsedkyni soudu Martinu Kasíkovou.

Z dalších kandidátů vedle Drápala vybíral Pelikán vybíral mezi místopředsedkyní KS v Praze Martinou Kasíkovou, soudce KS v Praze Luboše Vlasáka a soudce Městského soudu v Praze Romana Lady. Soudcovská rada KS v Praze schválila všechny čtyři kandiáty, na prvním místě však uvedla Kasíkovou.

U Kasíkové Soudcovská rada ocenila manažerské schopnosti, zkušenosti na soudech různých stupńů, perspektivní věk nebo zachování kontinuity po současné předsedkyni. U Drápala Rada podotkla, že vzhledem k jeho věku se motivem k výkonu funkce nejeví snaha o osobní kariéru, je autoritou v justici a umístila ho v preferencích na druhé místo. U Lady Rada ocenila zkušenosti s řízením okresního soudu, perspektivní věk a také manažerské schopnosti.  U Vlasáka, který skončil na posledním místě, pak Rada podle informací České justice nenašla žádná výrazná pozitiva, ale ani negativa.

Čtěte také: Místopředsedkyně KS v Praze Martina Kasíková: Ekonomická krize se na soudech projevila v exekučním a v insolvenčním řízení

Komise pro přijímací pohovor Ministerstva spravedlnosti ale dospěla k jednoznačnému závěru, že jako nejkvalitnější kandidát na funkci předsedy Krajského soudu v Praze je Ljubomír Drápal, předseda senátu Nejvyššího soudu, který obdržel nejvyšší možný počet 50 bodů. S návrhem Komise se pak ztotožnil i Pelikán

Místopředsedkyně Krajského soudu v Praze Martina Kasíková Foto:jacz.cz
Místopředsedkyně Krajského soudu v Praze Martina Kasíková Foto:jacz.cz

Ljubomír Drápal je významnou osobou českého civilního soudnictví se specializací na obor občanského práva procesního. Od roku 1996 působí jako soudce Nejvyššího soudu v Brně. Podílel se zde rovněž na zpracování a publikování judikatury. Je činný i v akademické sféře – působí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, dále se jako lektor účastní odborných školení pro soudce i veřejnost. „Jedná se o velice kvalitního soudce, patří mezi špičky české procesualistiky a podobné postavení zaujímá v oboru práva pracovního, insolvenčního a exekučního. Disponuje nebývalým právním přehledem a je způsobilý se adekvátně a rychle zorientovat v jakékoli právní oblasti. Požívá nezpochybnitelného věhlasu v celém justičním prostředí. Vyniká uvážlivostí, empatií a pokorou, ale zároveň i rozhodností,“ uvedl Pelikán v dokumentech ke jmenování Drápala.

Ljubomír Drápal
Ljubomír Drápal

V minulosti také působil v komisi vytvořené bývalou ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou, která posuzovala novelu občanského zákoníku platného od roku 2014. „Ve výběrovém řízení prokázal bohaté zkušenosti z praxe, a také zkušenosti řídícího charakteru. Výběrová komise i ministr spravedlnosti ho proto považují za nejlepšího kandidáta na funkci předsedy Krajského soudu v Praze,“ uvedlo dnes ministerstvo v tiskové zprávě.

Kdy by se k Drápalovi mohl prezident vyjádřit zatím není jasné. „Takové otázky zásadně nekomentujeme,“ řekl České justici hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

(epa)