„Ministerstvo financí trvale odmítá navázat na zákon daňové výhody,“ osvětlil senátor Jiří Dienstbier, proč ve skutečnosti tento zákon nikdo nepotřebuje a nechce. Foto: ČSSD

Sobotka odvolal Dienstbiera, protože nebyl srozumitelný

Ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD) se jeho stranický šéf a premiér Bohuslav Sobotka rozhodl odvolat z vlády, protože jeho politika v oblasti lidských práv byla nesrozumitelná většině voličů sociální demokracie. Sobotka to dnes řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Budoucí ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka (ČSSD) má podle něj o tématu komunikovat jednodušeji.

„Já mám sice lidsky rád Jiřího Dienstbiera, ale problém byl ve srozumitelnosti jeho politiky vůči většině našich voličů. A tady si myslím, že potřebujeme jednodušší a srozumitelnější komunikaci i v té oblasti lidských práv, protože v legislativě už se věcí mnoho dělat nebude,“ uvedl Sobotka.

V pátek řekl, že Dienstbierův nástupce by se měl například zabývat otázkou zaměstnanosti v sociálně vyloučených lokalitách. Jako dlouhodobý člen ústavněprávního výboru Sněmovny má pak Chvojka podle Sobotky vládě pomoct ve finiši s legislativními předlohami koalice.

Chvojka dnes uvedl, že pokud ho prezident jmenuje, soustředí se na zlepšování podmínek tam, kde jsou lidská práva ohrožována či porušována. „S vědomím, že Listina základních práv a svobod platí pro všechny občany, ne jen pro určité skupiny,“ uvedl poslanec v prohlášení, které vyvěsil na svůj Facebook. V legislativní oblasti chce aktivně řídit činnost Legislativní rady vlády a komunikovat s předkladateli návrhů. Jeho cílem je splnit maximum z programového prohlášení vlády.

Změna v čele ministerstva zdravotnictví, kdy Svatopluka Němečka nahradí ředitel nemocnice v Motole Miloslav Ludvík (oba ČSSD), má podle premiéra pomoct ČSSD před volbami zdůraznit priority, které ve zdravotnictví má. Zopakoval, že v křesle ministra zdravotnictví zasedne po řadě lékařů ekonom specializovaný na hospodaření resortu.

Návrhy na obměnu kabinetu odvezl dnes Sobotka prezidentovi Miloši Zemanovi do Lán, který s nimi souhlasil. V souvislosti s kauzou kolem setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou Zeman volá po konci Daniela Hermana (KDU-ČSL) ve funkci ministra kultury. „Prezident není ten, kdo by měl navrhovat změny ve vládě, nejsme v prezidentském systému,“ řekl k jeho požadavku Sobotka. Poznamenal současně, že Herman ale nepodává na ministerstvu „oslnivé výsledky“.

S Hermanem bude Sobotka jednat jako se všemi členy kabinetu v rámci bilančních pohovorů. Na konci těchto schůzek chce Sobotka s šéfy koaličních stran hovořit o možných změnách v kabinetu. Nechce ale překračovat koaliční dohodu, která dává právo výběru ministrů šéfům vládních stran.


Vážím si důvěry premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který oznámil moji nominaci do funkce ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. Jsem připraven převzít tuto odpovědnost a pracovat ve vládě ve prospěch všech občanů České republiky.

Pokud mě prezident republiky jmenuje do funkce, budu v oblasti lidských práv klást důraz na důsledné plnění programového prohlášení vlády. Soustředím se na zlepšování podmínek tam, kde jsou lidská práva ohrožována či porušována. S vědomím, že Listina základních práv a svobod platí pro všechny občany, ne jen pro určité skupiny.

V legislativní oblasti jsem připraven aktivně řídit činnost Legislativní rady vlády a komunikovat s předkladateli návrhů právních předpisů. Mým cílem je, aby do konce funkčního období Poslanecké sněmovny byly v maximálním možném rozsahu naplněny zbývající programové priority a cíle vládní koalice.

Vzhledem k tomu, že do konce volebního období zbývá méně než rok, nechci se odvolávat na sto dní hájení. Budu od prvního dne pracovat naplno. Věřím v úspěšnou spolupráci s ostatními vládními kolegy bez ohledu na to, která koaliční strana je nominovala.

JUDr. Jan Chvojka, poslanec PS PČR


(čtk, epa)