Foto: archiv

Ministr Jan Chvojka: Neplánuji personální zemětřesení, mojí vizí je fungující právní stát

Kvalitní zákony, jejich příprava a schvalování jako zdroj spravedlivé společnosti a fungujícího právního státu. S tak vysokou ambicí se ujímá funkce ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD). Pro hektický závěr volebního období by chtěl posílit legislativní radu vlády.

Jakkoli se včerejší jmenování nového ministra pro lidská práva a legislativu Jana Chvojky odehrávalo v mlze výroků těch, kteří si pod lidskými představují cokoli kromě lidských práv, odpovědi ministra Chvojky na otázky České justice ukazují, že jde o věcného právního profesionála, který má jasný plán. Jeho vizí je fungující právní stát, což je vysoká ambice v prostředí jeho úpadku a hypertrofie práva.

Na otázky České justice ministr Jan Chvojka odpověděl krátce po svém jmenování.

Čeho se chcete ve funkci ministra pro lidská práva vyvarovat?
Dvou věcí. V oblasti legislativy jsou to chyby v zákonech, v oblasti lidských práv pak jednostranně zaměřená politika a komunikace. Chci se zaměřit i na pomoc méně viditelným spoluobčanům, kteří se ocitají na okraji společnosti třeba kvůli zdravotnímu postižení nebo rodinným problémům.

Zamýšlíte nějaké změny v poradních orgánech, které pod váš resort spadají
Nejprve se chci osobně podrobně seznámit s fungováním všech vládních rad, které povedu a také s jejich členy. Legislativní radu považuji za výsostně expertní orgán, ve kterém pracují kvalitní odborníci. Neplánuji žádné personální zemětřesení, spíš uvažuji o jejím posílení, abychom lépe zvládli hektický závěr volebního období.

Obecně, s jakým plánem se ujímáte funkce ministra? Jaké budou vaše první kroky?
Mojí vizí je spravedlivá společnost a fungující právní stát. Proto kladu důraz na kvalitu zákonů a procesu jejich přípravy a schvalování. Chci změnit pravidla pro ministerské pozměňovací zákony a navrhnout půdorys pravidel lobbingu.

Irena Válová