Alexandr Vondra si stěžuje na Vrchní státní zastupitelství v Praze a na novináře

Ačkoli podle bývalého místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS) kauza Promopro poškodila lidsky a profesně trojici bývalých vysoce postavených úředníků Úřadu vlády i jeho, myslí si že české soudy pracují „sice pomalu, ale v zásadě spravedlivě“. Vondra to uvedl na dotaz ČTK. Policie úředníky prověřovala od roku 2011, obvinila je o rok později. Vondra stíhán nebyl, v případu měl postavení svědka.

Osvobození tří úředníků ze sekce pro české předsednictví EU ve středu potvrdil pražský vrchní soud. Vady vidí Vondra v práci státních zástupců a médií.

„Domnívám se, že by spíš zasluhovalo pozornost státní zastupitelství, které má na těch průtazích lví podíl. V konkrétním případě například muselo dovézt podklady k soudu náklaďákem, není pak divu, že řízení trvá,“ sdělil Vondra ČTK. Soudy všech příslušných instancí navíc zcela zásadně změnily skutkovou podstatu státním zástupcem žalovaných činů – na jedné straně uznaly nevinu úředníků a zprostily je jakékoli viny, na druhé straně zásadně překvalifikovaly jednání odsouzených podnikatelů na podvod, upozornil.

Odvolací senát ve středu stanovil, že do vězení půjde všech sedm obžalovaných podnikatelů – zpřísnil trest Václavu Čadovi, který jako jediný původně odešel od soudu s podmínkou. Nejpřísněji potrestaným je jednatel Promopra Jaroslav Veselý, odpyká si devět let odnětí svobody.

Vondra se cítí být poškozen lidsky i politicky
Promopro získalo v roce 2008 od úřadu vlády bez výběrového řízení zakázku na zajištění audiovizuální techniky při českém předsednictví. Veselý pak podle rozsudku podvodně předkládal k vyúčtování i faktury za smyšlené služby. Další odsouzení převáděli nelegálně získané peníze na jiné firmy. Státu tak způsobili škodu v řádu stamilionů.
„Soudy ve všech instancích jednoznačně došly k závěru, že úředníci naopak plnili své povinnosti dobře. Měli nastavený i kontrolní systém – dokud jsem byl ve vládě, tak odmítali proplácet i všechny sporné faktury. Problém spočíval v podvodném jednání dodavatelů, včetně toho, že v subdodavatelském řetězci se vzájemně vypláceli v hotovosti, aby se vyhnuli daňové povinnosti,“ uvedl Vondra s tím, že je rád, že došlo na jeho slova o nevině úředníků.

„Poškozovalo nás to lidsky i společensky, mě i politicky. Některá média například naprosto nesmyslně a spekulativně psala v souvislosti s tímto případem o korupci,“ uvedl Vondra. V realitě ale byli úředníci i on „oběťmi“ případu, a to nejprve ze strany jednání některých dodavatelů, a pak i ze strany médií, dodal.

Kvůli údajnému účelovému a nedůvodnému upřednostnění Promopra čelili obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku někdejší šéfka předsednické sekce Jana Hendrichová, právník David Mlíčko a diplomat Radomír Karlík. Městský soud v Praze je už předloni označil za „obětní beránky“, kteří k trestné činnosti neměli žádný motiv. Státní zástupce Tomáš Černý se proti tomuto rozhodnutí odvolal, avšak neúspěšně. I vrchní soud dospěl k závěru, že skutek úředníků nebyl trestným činem.

Dva roky vyšetřování, tři roky soudů
Z webu Vrchního státního zastupitelství v Praze ovšem vyplývá, že obžaloba v dané věci byla podána už dva roky od zahájení vyšetřování v prosinci 2013: Dne 19. 12. 2013 byla podána k Městskému soudu v Praze obžaloba na 12 obviněných osob pro následující trestné činy/zločiny: pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku, podvod a legalizace výnosů z trestné činnosti, stojí na webu.

„Podstata žalovaného jednání spočívá v tom, že Úřadem vlády ČR byly propláceny činnosti, které vůbec nebyly provedeny nebo nesouvisely s akcemi konanými v rámci předsednictví ČR v Radě EU v roce 2009, čímž měla být na majetku České republiky způsobena škoda ve výši 388 mil. Kč,“ uvedl v oznámení o podání předmětné obžaloby státní zástupce VSZ v Praze Tomáš Černý.

Promopro vzniklo za Kalouska z podnětu FAÚ
Někdejší Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality na případu pracoval od února roku 2011 na základě podnětu ministerstva financí respektive jeho finančně analytického útvaru (FAÚ), který zjistil podezřelé převody peněz na různé účty včetně zahraničních. Proto VSZ v Praze na případu spolupracovalo s rakouskou prokuraturou. V dubnu 2012 pak ÚOKFK zadržel osm lidí a deset osob obvinil. Dvě osoby policisté nezadrželi proto, že je nezastihli. Ministrem financí byl v té době Miroslav Kalousek (TOP09).

Policejní vyšetřování a dozor nad zákonností trestního řízení ze strany státního zastupitelství trvaly dva roky, tedy kratší dobu, než následné tříleté řízení před soudem.
(čtk, Irena Válová)