„Dle navrhované úpravy se družstvo nezakládá na ustavující schůzi a proces předcházející schválení stanov se již napříště neformalizuje,“ uvádí Pelikánův úřad.

Družstva nevznikají jen pro zisk, upozorňují na problémy v novele ZOK odborníci

Rozsáhlá novela zákona o obchodních korporacích z pera ministerstva spravedlnosti má za sebou mezirezortní připomínkové řízení. Výtky, kritiky, ale i doporučení na její úplné zrušení se na navrhované změny jen hrnou. Trnem v oku se jeví nová úprava družstev, zejména jejich vzniku.

Novela počítá s možností vzniku družstva na obvyklé členské schůzi, zatímco dosud mohlo dojít k jeho vzniku pouze na ustanovující schůzi. Problém v této úpravě vidí hlavně notáři, ale i Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Ministerstvo ale namítá, že současná úprava je příliš komplikovaná a založení družstva je oproti jiným obchodním korporacím raritní a není důvod, proč by jeho vznik měl být odlišný od zakládání jiné právnické osoby. Ministerstvo vysvětluje změnu přílišnou komplikovaností při zakládání družstva a náležitosti s ním spojené označuje za problematické a raritní oproti zakládání jiných právnických osob. Resort například navrhuje, aby se družstvo již nezakládalo na ustavující schůzi. „Dle navrhované…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit