Výsledky ukazují, že ČR má aktuálně jedny z vůbec nejpřísnějších podmínek přístupu k oddlužení

Pelikán záměrně překrucuje fakta, stěžují si exekutoři. Podle ministra ale Exekutorská komora jen hájí své příjmy

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) pokračuje v populistické rétorice, v rámci které dlouhodobě kritizuje soudní exekutory. Exekutorská komora tak reagovala na ministrovo vystoupení z 23. 1. na rádiu Impuls v pořadu Kauza dne. „Na této skutečnosti by nebylo nic až tak zvláštního. Problém je v tom, že ministr při svých soudech buď zapomíná, nebo záměrně překrucuje fakta. Ministr si ovšem v rozhovoru postěžoval, že s Exekutorskou komorou se snažil dlouho dohodnout, ale časem se ukázalo, že jim jde pouze o hájení svých zájmů a příjmů.

Pelikán v rozhovoru hovořil o velmi nadhodnocených příjmech exekutorů. „Přitom Ministerstvo spravedlnosti tato čísla po dalším prozkoumání již dávno samo významně korigovalo. Na to však ministr v rozhovoru neupozornil a stále populisticky dokola operuje nesprávnými čísly,“ zlobí se zástupci Exekutorské komory.

Ministr v rozhovoru také uvedl, že povinní z vymožených exekucí platí exekuce nevymožitelné. Zapomíná však podle Komory na to, že tyto exekuce jdou již dávno k tíži soudních exekutorů, jejichž povinností je nejen tyto exekuce provádět, ale ještě za ně v absolutní většině případů nedostanou zaplaceno. „Co s tím pan ministr udělá a jak prosadí plánované zálohy pro věřitele, když nehodlá jít cestou místní příslušnosti soudních exekutorů? Z jakého důvodu nepodporuje ministr místní příslušnost jako řešení systémové, ale dává přednost zcela nesystémové, procesně složité a finančně náročné koncentraci exekucí u jednoho exekutora? Odpovědi jsme se bohužel doposud nedočkali,“ kritizuje EK skutečnost, že i přes schválení teritoriality vládou ministr nijak netlačí příslušný zákon do projednání Poslaneckou sněmovnou.

Ministr spravedlnosti si podle Komory v rozhovoru opět neodpustil své zcela mylné tvrzení, že soudní exekutoři snížení odměn unesou a ti kteří ho neunesou, tak svoje zaměstnání nedělají dobře a budou nahrazeni jinými – „šikovnějšími“. „Toto stanovisko Exekutorská komora považuje za zcela falešné. Úspěch či neúspěch soudních exekutorů již dávno není dán tím, jak dobří procesualisté a právníci jsou, ale jak silné mají lokty při získávání exekučních zakázek. Postavení soudního exekutora coby podnikatele a míra konkurence mezi nimi by měla být jednou ze zásadních otázek, na kterou by měl ministr najít odpověď, pokud má skutečný zájem na tom, aby narovnal či úplně odstranil defekty vymáhání pohledávek prostřednictvím soudních exekutorů.“

Podle EK Pelikán soustavně bagatelizuje stoupající počet rezignací exekutorů. Jen vloni jich odešlo 14, zatímco v předchozích letech to bylo jen 3 až 5 exekutorů. Exekutorská komora eviduje téměř nulový zájem o tuto profesi, do výběrových řízení se hlásí minimum uchazečů a exekutorské úřady se nedaří obsazovat. To má potom fatální následky, kdy spisy nemá kdo obhospodařovat.

Závěrem prohlášení připomíná EK výrok ministra, ve kterém konstatoval, že když chce někdo od státu, aby za něj šel vymáhat dluh, tak je normální, že to musí někdo zaplatit. „Od té doby, co právo je právem, tak tohle nikdy nebylo zadarmo,“ řekl Pelikán v rozhovoru. „Proč, když ministr mluví o tom, že za vymáhání dluhu bylo odjakživa řádně placeno, nyní vystupuje naprosto opačně, kdy exekutorským úřadům, z nichž mnohé už teď mají vážné ekonomické problémy, ještě více snižuje odměny,“ klade Komora otázku.

Dušan Šrámek