Policisté v terénu Ilustrační foto: archiv

Vláda posvětila, že policistům odpadne povinnost neplacených přesčasů

Policisté a příslušníci dalších bezpečnostních sborů už zřejmě nebudou muset sloužit ročně 150 hodin přesčasů bez nároku na náhradní volno či odměnu, s výjimkou zákonem vyhlášených krizových stavů. Návrh změny zákona dnes schválila vláda. „Zlepšuje odměňování, odstraňuje přesčasy zdarma, zavádí institut zkušební doby,“ informoval na twitteru o normě, kterou nyní posoudí Parlament, mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zdůraznil, že důležité je i zavedení náborových příspěvků, které by se měly pohybovat od 30.000 do 150.000 korun. Česká justice již o návrhu podrobně informovala. Zákon by mohl platit od 1. ledna 2018. „Chtěl jsem garanci, že nebudeme řešit zdanění výsluh nebo jejich úplné odstranění. Já garantuji, že se to výsluh nedotkne, je na to koaliční půdorys. Doufám, že v Poslanecké sněmovně převládne zdravý rozum a tento zákon bude rychle přijat,“ uvedl ministr. Novela se kromě policie týká hasičů, celníků, vězeňské služby, Generální inspekce bezpečnostních sborů a zpravodajských služeb.

Vedle stěžejní části týkající se proplácení či služebního volna za přesčasy obsahuje novela podle Chovance další změny, které mají vyřešit problémy vyplývající z praxe po zavedení zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Jde třeba o možnost zrychleného služebního postupu pro středoškolsky vzdělané příslušníky, měli by dostat stejně jako jejich vysokoškolsky vzdělaní kolegové šanci přihlásit se do výběrového řízení na obsazení volného služebního místa, pro které je stanovena služební hodnost až o dva stupně vyšší.

Nováčci u bezpečnostních sborů by nově měli být přijímáni na zkušební dobu. V současnosti je totiž podle předkladatelů velmi obtížné propustit nově přijatého příslušníka, u kterého se během prvních měsíců služebního poměru ukáže, že nemá potřebné předpoklady.

Pokud členové bezpečnostních sborů budou muset dělat mimořádné přesčasy, které budou nově proplácené, tak se předpokládají roční výdaje ze státní pokladny zhruba 210 milionů korun. „Při výpočtu této částky bylo v maximální možné míře přihlédnuto k tomu, že prioritou je poskytování náhradního volna za výkon služby přesčas a až následně, pouze nebude-li možné, proplácení přesčasové služby,“ stojí v podkladech, které bude vláda projednávat.

Cílem novely zákona je zlepšení podmínek pro práci u bezpečnostních sborů, měl by se také zvýšit počet zájemců o práci. Jako další z řady opatření ministerstvo vnitra například plánuje zvýšení platů u bezpečnostních sborů o deset procent.

(čtk)