Předseda vlády v demisi Andrej Babiš ještě v roli ministra financí vlády ČSSD, ANO11 a KDU-ČSL při prezentování svého projektu EET ve sněmovně Foto: Facebook

EET byla zvolena nejlepším činem roku v daňové oblasti

Po hvězdách práva Lence Bradáčové a Ivě Brožové zvolili své hvězdy roku 2016  rovněž daňaři. Největší Daňovou hvězdou se stal Tomáš Krása z Finančního úřadu pro Středočeský kraj a Daňovou nadějí Daniel Hušek z téhož úřadu. Daňovou osobností roku je Tomáš Rozehnal z Odvolacího finančního ředitelství. Nejlepším činem byla zvolena Elektronická evidence tržeb (EET). Naopak kyselou cenu dostaly pokuty za dodržování termínů kontrolního hlášení.

Velký den soukromých daňařů i berních úředníků se konal dva týdny po Právníkovi roku minulý týden ve čtvrtek 16. února 2017 a informovaly o něm státní úřady jakožto i profesní komory. Soutěž Daňař a daňová firma roku pořádá Wolters Kluwer ČR. Hlasuje se v deseti kategoriích, přičemž v pěti kategoriích může hlasovat veřejnost, zatímco ve zbylých pěti hlasují jen odborníci. Podle zprávy o výsledcích bylo letos přijato celkem 7 600 hlasů.

KH mají třešničku i kyselou cenu

O nejhorším a nejlepším počinu roku měla možnost hlasovat i veřejnost. Jako daňový počin roku v kategorii „Daňová třešnička“ zvolili obyvatelé tyto tři počiny v pořadí: EET (39,1% hlasů), kontrolní hlášení k DPH (30,7%) a nové daňové přiznání k dani z příjmů pro zaměstnance (30,2%).

Pracovníci Finanční správy ČR i celá územní pracoviště finančních úřadů i letos bodovali v soutěži „Daňař & daňová firma roku 2016“, pořádané společností Wolters Kluwer ČR, a. s.
Pracovníci Finanční správy ČR i celá územní pracoviště finančních úřadů i letos bodovali v soutěži „Daňař & daňová firma roku 2016“, pořádané společností Wolters Kluwer ČR, a. s.

Nejhorším daňovým činem v kategorii „Daňový citrón) byly zvoleny pokuty za dodržování termínů u kontrolního hlášení, které volilo 55,9% voličů. Na druhém místě nejhoršího počinu skončilo stejně jako v kategorii nejlepší počin opět samotné kontrolní hlášení k DPH, zvoleno bylo 33,5% hlasy. Za KH následuje zdanění svěřenských fondů (10,6%).

Veřejnost rovněž zvolila nejvstřícnější územní pracoviště finančního úřadu, kterým se sta, FÚ pro Jihočeský kraj, pracoviště České Budějovice a nejžádanějšího zaměstnavatele  daních, kterou je firma Mazars.

Odborníci státu jsou Naději, Hvězdou i Osobností

Hlasování odborníků pak zcela ovládli odborníci státu. Největší „Daňovou nadějí“ roku 2016 se stal JUDr. Daniel Hušek z Finančního úřadu pro Středočeský kraj. Největší  „daňovou hvězdou“ roku 2016 byl zvolen Tomáš Krása, Dis, který je z téhož finančního úřadu jako Daňová naděje Daniel Hušek.

Daňovou osobností roku 2016 se stal za stát Mgr. Tomáš Rozehnal, PhD z Odvolacího finančního ředitelství, kterého volilo bezkonkurenčních 53,8 voličů profesionálů. Daňovou osobností v soukromé sféře pak je daňová poradkyně Olga Holubová (35,8% hlasů).

Odborníci také zvolili Finanční úřad snů, kterým se stal FÚ pro Středočeský kraj na prvním i druhém místě. Třetí místo kategorie Finanční úřad snů obsadilo ministerstvo financí ČR.

Irena Válová