Soudce Jan Kozák na archivním snímku. Reprofoto: ČT

Ministr Pelikán zbavil funkce brněnského insolvenčního soudce Kozáka

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) zbavil funkce soudce brněnského krajského soudu Jana Kozáka. Nesmí soudit do rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který bude rozhodovat o kárné žalobě, která byla na soudce podána. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Kozák rozhodnutí ministra potvrdil a řekl, že využije opravný prostředek.

Podle zjištění České justice byla kárná žaloba podána předsedou soudu Milanem Bořkem na základě policejního vyšetřování, které je zatím v počáteční fázi, nicméně policie v rámci něho požádala o zproštění mlčenlivosti právě soudce Jana Kozáka.
Ten měl totiž už v září minulého roku zjistit v jím vedeném insolvenčním spise přihlášku do řízení o oddlužení fyzické osoby, které vedla jeho kolegyně soudkyně Hana Hrstková.
O celé věci učinil úřední záznam a věc předal příslušnému soudnímu oddělení. Učinil tak však chybným způsobem, který záhy napravil a o celé věci obratem informoval místopředsedy soudu, kteří s ním celou věc měli projednat. Na policii byl v této věci podle zjištění České justice soudce Kozák podávat vysvětlení 21.3. tohoto roku.

Pro vedení krajského soudu, jehož insolvenční úsek je již tak poddimenzován, je pozastavení výkonu funkce soudce Kozáka výrazným problémem. Přes mediální spekulace patří totiž Kozák mezi repsktované a pracovité soudce a v jeho oddělení se nyní řeší stovky insolvenčních řízení. Od 1. července má navíc podle informací České justice insolvenční úsek opustit soudkyně Krčmářová a předseda soudu Milan Bořek bude žádat ministra Pelikána o mimořádná personální opatření.

Kozák byl v roce 2015 vlivným místopředsedou Krajského soudu v Brně. Čelil kritice například za postupy v insolvenčním řízení Oděvního podniku Prostějov. BIS v minulosti podle serveru upozorňovala na krajský soud, kde zaznamenala manipulování s insolvencemi a údajnou brněnskou konkurzní mafií.

K rozhodnutí ministra Kozák řekl, že to nyní nebude komentovat, protože celá záležitost je pro něj čerstvá. „Využiji ale opravný prostředek, který proti tomu rozhodnutí mohu podat,“ uvedl.

Kozák nesmí soudit od 1. dubna. O jeho odvolání v minulosti usiloval někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který na něj podal kárnou žalobu. Podle Pospíšila si tehdy sám přiděloval insolvenční kauzy. O talár ale nepřišel. Kárný senát mu na půl roku vzal příplatek za funkci místopředsedy.

Novou kárnou žalobu soud dostal 22. března, potvrdila mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová bez dalších podrobností.

(čtk, epa)