Beňák pochází z romské rodiny Reprofoto: ČT

Novým Chvojkovým politickým náměstkem se stal David Beňák

Novým politickým náměstkem ministra pro lidská práva a legislativu Jana Chvojky se ode dneška stal David Beňák (oba ČSSD). Nahradil Marka Ondrouška, který se nyní přesunul na ministerstvo průmyslu na post náměstka pro elektronické komunikace. Beňák (38) dosud působil jako zástupce Chvojkovy náměstkyně pro lidská práva. O personální změně informoval ministrův mluvčí Michal Kačírek.

„Klíčová priorita pro mne bude zákon o sociálním podnikání. Podpora sociální ekonomiky má smysl, je to součást řešení sociálních problémů,“ uvedl Beňák. Podle něj by vláda měla obrysy zákona projednávat v dubnu. Teprve pak se začnou připravovat paragrafy, normu tedy kabinet do podzimních voleb prosadit nestihne.

K podpoře sociálního podnikání se Sobotkova vláda zavázala v koaliční smlouvě. Takzvaný věcný záměr zákona měl být hotov už před dvěma lety, paragrafy pak do konce roku 2015. Přípravy ale nabraly zpoždění. Tým ministra pro lidská práva sice návrh připravil, ale shoda na něm tehdy nebyla.

Beňák pochází z romské rodiny, vyrostl v Bílině. Vystudoval obor strojírenství na průmyslovce v Mostě, poté také mosteckou Vyšší odbornou školu sociálně právní a pedagogiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Od roku 2005 do roku 2015 pracoval na radnici Prahy 14, byl vedoucím sociálního odboru. Od června 2015 působil jako zástupce náměstkyně ministra pro lidská práva Martiny Štěpánkové. V minulosti byl i místopředsedou rady vlády pro záležitosti romské menšiny.

(čtk)