SERIÁL – Analýzy rozhodovací praxe v oblasti veřejných zakázek 

Další díl seriálu Ekonomického a Zdravotnického deníku mapujícího praxi v rozhodování o zadávání veřejných zakázek. Tentokrát přinášíme přehled rozhodnutí za několik posledních týdnů a souhrn jejich odůvodnění.

Třiatřicetitisícová pokuta pro Karlovarský kraj za příliš široké vymezení předmětu plnění zakázky „Dodání poradenských služeb a informačního systému pro řízení lidských zdrojů a jeho implementaci“ je pravomocná. Před několika dny o tom rozhodl předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj.

Úředníci Karlovarského kraje v zakázce totiž po dodavatelích požadovali v rámci jedné zakázky různé druhy plnění, která spolu vzájemně nesouvisejí. Tímto zadavatel diskriminoval dodavatele, kteří by byli schopni dodat jen některé části zakázky. Podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) předmět zakázky sestával ze dvou nezávislých plnění, která mohla být poptávána samostatně. Jednalo se jednak o poradenské služby v oblasti personalistiky a dále o dodávku informačního systému. Antimonopolním úřadem oslovení potenciální dodavatelé přitom potvrdili, že podnikají buď v oblasti personálního poradenství či v oblasti IT služeb. Karlovarský kraj navíc požadoval předložení certifikátu systému managementu bezpečnosti informací v organizaci. K tomu nebyl ale oprávněn. Z těchto důvodů předseda ÚOHS Petr Rafaj před několika dny potvrdil správnost prvostupňového rozhodnutí a zamítl všechny rozkladové námitky zadavatele. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže tak nabylo právní moci.

Město Olomouc neoprávněně vyloučilo dva uchazeče o zakázku

Podstatně vyšší sankci musí za porušení zákona o veřejných zakázkách zaplatit Statutární město Olomouc. V rovněž již pravomocném rozhodnutí z poloviny letošního února potvrdil předseda ÚOHS uložení sankce ve výši 500.000 korun za pochybení v zadávacím řízení s názvem „Rozvoj výstaviště Flora II“. Zadavatel porušil zákon tím, že ze soutěže vyloučil společnost PRŮMSTAV. Důvodem vyloučení uchazeče o zakázku mělo být nepředložení čestného prohlášení k prokázání kvalifikace, ačkoliv toto prohlášení bylo v žádosti o účast v soutěži obsaženo. Obdobného pochybení se zadavatel dopustil v případě dalšího uchazeče o zmíněnou veřejnou zakázku. Společnost D.I.S. byla vyloučena z účasti z důvodu nepředložení čestného prohlášení o spotřební dani. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Kristián Chalupa