Exhejtman David Rath Foto: Jana Novotná

Případ Rath je příklad zneužití médií v politickém procesu, píše advokát poslancům do Štrasburku

Zastrašování a vyhrožování soudci ministrem spravedlnosti a prezidentem republiky, nezákonné šíření nezákonných odposlechů, nezákonná vazba, šíření nepravdivých úniků po médiích. Případ Davida Ratha by mohli projednat poslanci Výboru pro občanské svobody, justici a vnitřní věci Evropského parlamentu LIBE. Podklady v angličtině Výboru koncem měsíce zaslal advokát Davida Ratha Adam Černý včetně rozsáhlého monitoringu českého tisku. Právě dnes se Nejvyšší soud za pozornosti médií i odborné veřejnosti začne zabývat Rathovou kauzou.

Nejvyšší soud dnes projedná stížnost pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ministr nesouhlasí s tím, že Vrchní soud v Praze kvůli výhradám k odůvodnění odposlechů zrušil verdikt nad Rathem a dalšími deseti lidmi.

Výbor ve Štrasburku pak jedná například v úterý 30. května 2017, ale zda se český případ Rath dostane na pořad dne, není jisté.

Advokát a obhájce Davida Ratha svoje závěry týkající se politického procesu opírá pro evropský Výbor pro občanské svobody, justici a vnitřní věci o čtyři body. Předně je to nezákonná detence Davida Ratha doprovázená nepravdivými informacemi v médiích, které tisku poskytlo státní zastupitelství a politici na začátku trestního řízení v roce 2012, kdy David Rath nemohl déle než 14 měsíců vykonávat mandát poslance, přestože byl řádně zvolen, píše advokát Davida Ratha, podle kterého byly úniky informací iniciovány státním zastupitelstvím nebo policií.

Dopis si můžete stáhnout zde.

Dalším dokladem politického procesu a zneužívání médií v tomto procesu je podle advokáta předání nezákonných nahrávek odposlechů někdejšího poslance, jejich nepravdivý přepis a zveřejnění v médiích na začátku řízení v roce 2012, což bylo doprovázeno nepravdivými politickými komentáři. „Také tento únik byl především ze státního zastupitelství a policie,“ uvádí v materiálu pro evropské poslance advokát Davida Ratha.

Následujícím důvodem je porušení osobnostních práv Davida Ratha „pravděpodobně podjatým soudcem“,  který v řízení rozhodoval a který umožnil médiím ofotografovat spis včetně osobních dat Davida Ratha na počátku řízení.

A konečně je podle Adama Černého důkazem politického procesu a zneužití médií v tomto procesu angažmá v případu Ratha ze strany ministra spravedlnosti a prezidenta republiky včetně jejich prohlášení pro média, ve kterém kritizují a napadají soud, který rozhodl ve prospěch Davida Ratha a kritizují respektovaného soudce, kterého v roce 2017 zastrašují prostřednictvím médií, konkrétně mu vyhrožují kárným řízením.

Nejvíce se k Rathovi vyjadřovala Bradáčová

Podle advokáta Davida Ratha je případ jasným příkladem politického zneužití médií v České republice a nezákonného ovlivňování veřejnosti a porušení presumpce neviny Davida Ratha. Trestní řízení  a celá záležitost se jeví jako politický proces, ve kterém zvláštní roli hrají média jako MF Dnes,, Lidové noviny, ale také média veřejné služby jako Česká televize a Český rozhlas, píše v úvodu dopisu Adam Černý.

Tento svůj závěr dokládá po poslance Evropského parlamentu osmi rozsáhlými soubory monitoringu médií, přičemž každý soubor má desítky a stovky stran. Z nějakého důvodu se pak nejvíce k případu vyjadřuje a nejvíce je médii citovaná vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která na samém začátku případu Rath zastávala funkci náměstkyně Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem.

Dopis dostali všichni europoslanci z Výboru

Vzhledem k faktu, že úvod dopisu evropským poslancům připomíná odpověď na žádost nebo jiný dopis, když advokát Adam Černý nejenže děkuje za zájem, ale rovněž souhlasí se svým korespondenčním protějškem, položila Česká justice otázku, zda byl advokát nebo jeho klient někým vyzván k dodání předmětných informací o případu Rath do Evropského parlamentu. „Vyzváni jsme oficiálně nebyli, byť to tak dle materiálu může vypadat,“ uvedl pro Česku justici Adam Černý.

Podle jeho slov materiál obdrželi kromě servisních zaměstnanců Výboru všichni členové Výboru pro občanské svobody, justici a vnitřní věci EP a někteří europoslanci za Českou republiku. Jak vyplynulo z komunikace, bude záležet výhradně na nich, zda případ Davida Ratha  jako příklad ovlivňování médií v politickém procesu projednají nebo nikoli.

Irena Válová