Zemědělství chce rychleji získávat Ukrajince pro české firmy. Připravuje speciální projekt

Ministerstvo zemědělství v souladu s usnesením vlády navrhuje zrychlení procedury získávání pracovního povolení pro občany Ukrajiny pro zemědělské a potravinářské podniky. Podnikatelé budou žádat o povolení na konkrétní místo s uvedením konkrétního zaměstnance. Roční náklady se odhadují na téměř 18 milionů korun. Zejména na platy nově přijatých úředníků.

Až 1500 občanů Ukrajiny by mohlo začít pracovat v České republice v zemědělství a potravinářství, pokud bude schválen projekt Ministerstva zemědělství ČR (MZe) Zvláštní postupy pro pracovníky do zemědělství a potravinářství z Ukrajiny. Podle předkládací zprávy MZe je projekt určen pro pro pracovníky, kteří budou na území ČR vykonávat práce delší než 6 měsíců, ale nepřesahující 1 rok, přičemž při jejich výběru bude nutné aktivní zapojení garantů, tj. komor a svazů sdružujících zemědělské a potravinářské podnikatele. „Realizace projektu předpokládá zvýšené nároky na státní rozpočet, a to jednorázově na provozní výdaje ve výši 1 275 tis. Kč a dále na roční platové a provozní výdaje ve výši 17 759 tis. Kč, které budou vyvolány nutností personálního posílení Ministerstva vnitra, Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvádí se v předkládací zprávě MZe. Podle ní projekt žádným způsobem nenarušuje český trh práce, neboť půjde o pozice, jež budou standardním způsobem zveřejněny v centrální evidenci volných pracovních míst obsaditelných držiteli zaměstnanecké karty, a bude na ně prováděn test trhu práce. Pokud bude záměr schválen, některé úřady budou muset přijmout nové zaměstnance. Ministerstvo vnitra by mělo posílit o 4 místa, zahraniční věci o 1 místo a Státní úřad inspekce práce o 20 míst.

Jak to bude fungovat Zaměstnavatel si na předepsaném tiskopise vyplní žádost o zařazení do projektu kterou společně s předepsanými přílohami (které definují vymezené podmínky projektu) doručí garantovi. V případě splnění podmínek zaměstnavatelem garant neprodleně informuje o zařazení do projektu elektronicky dopisem do datové schránky MV, MZV, MPSV a MZe (zaměstnavatel bude garantem o zařazení do projektu informován prostřednictvím kontaktní adresy). Zařazení do projektu má platnost po dobu 1 roku s možností prodloužení v případě splnění podmínek. „Tím však není dotčena možnost, že dojde k pozastavení či ukončení projektu i před uplynutím této doby,“ uvádí se v popisu projektu. Zastupitelský úřad informuje zaměstnavatele o termínu pro uchazeče…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

 

Jiří Reichl