40 nejvlivnějších Čechů ve vrcholných orgánech Evropské unie

Tuzemská legislativa průběžně vstřebává bruselské regulace a direktivy, jejichž spoluautory jsou však obvykle také “našinci”. Představujeme 40 nejvlivnějších Čechů v orgánech Evropské unie.

V Bruselu a Štrasburku vznikají právní předpisy, které mají příznivce i odpůrce. V poslední době zajímá tuzemskou veřejnost například právo vlastnit zbraně, kvóty pro rozdělování migrantů, konec roamingových poplatků nebo “bezplatný” bezdrátový internet. Ve vedení Evropské unie přitom najdeme řadu občanů České republiky – ať už přímo volené (poslance), národně nominované (ministry, komisařku), nebo méně známé úředníky a soudce.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (EPP, KDU-ČSL) vyjadřuje optimismus: „Evropská unie jsme my, jako Češi jsme její součástí, a mám proto obrovskou radost, že se Čechům stále víc daří v Bruselu prosazovat a nebojí se hájit české zájmy.“

Naopak europoslanec Petr Mach (Svobodní, EFDD) patří ke kritikům celého uskupení: “Evropská unie je největším omylem v dějinách, jenom další domýšlivá snaha o centrální řízení kontinentu. Například z myšlenky Evropské armády mi běhá mráz po zádech.”

Připomeňme ještě, že nařízení (regulace) a směrnice (direktivy) navrhuje Komise, aby konečné znění domluvily Parlament a Rada. Ve všech těchto orgánech máme, vzhledem k velikosti tuzemské populace, nadproporční zastoupení. “Našinci” však působí taky jako velvyslanci EU v okolním světě nebo dohlížejí na účetnictví.

Evropský parlament Poslancům pravidelně věnujeme prostor v našem Legislativním monitoru, proto dnes vyzdvihněme jenom nejvýznamnější funkcionáře. Pavel Telička (ANO, ALDE): místopředseda Evropského parlamentu, místopředseda frakce ALDE Pavel Svoboda (KDU-ČSL, EPP): předseda výboru pro právní záležitosti Pavel Poc (ČSSD, S&D): místopředseda výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Stanislav Polčák (STAN, EPP): místopředseda výboru pro regionální rozvoj Michaela Šojdrová (KDU-ČSL, EPP): místopředsedkyně výboru pro kulturu a vzdělávání Na Generálním sekretariátu Evropského parlamentu působí další Češi. Libor Boháč – vede legislativní plánování na Ředitelství pro legislativní akty. Václav Lebeda – vede tiskové oddělení na Generálním ředitelství pro komunikaci. Evropská rada (premiéři…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Woff