BIS nabízí uplatnění postiženým, jsou mezi nimi schopní a pracovití lidé s vysokou morálkou

Pokud jste zdravotně postižení nebo máte ve svém okolí takového člověka a mohli byste být užiteční BIS, přihlaste se nebo to pošlete dál. Tak zní další vzkazů náborářů tajné služby, která se obrací jako zaměstnavatel k těm, kteří nemají sice bezvadné zdraví, avšak jsou odborníky v oborech, které tajná služba potřebuje.

Podle prohlášení ředitele BIS Michala Koudelky by byla chybná představa, že pro některé lidi je angažmá u BIS předem vyloučeno: „Bylo by chybou se domnívat, že je Bezpečnostní informační služba pro někoho předem uzavřena. Proto chci připomenout, že i tajná služba podporuje rovné příležitosti a nabízí možnost uplatnění pro osoby se zdravotním postižením. Jsou mezi nimi lidé velmi schopní, pracovití a s morálními vlastnostmi, které naše služba vyžaduje. Jsou to jedinci, kteří jen třeba neměli v životě v určitém momentě tolik štěstí a nemohou se opřít o bezvadné zdraví,“ uvádí v nové výzvě ředitel BIS.

Poté se ředitel přímo obrací na postižené lidi a jejich okolí: „Pokud jste zdravotně handicapovaní nebo máte ve svém okolí někoho, kdo by podle vás mohl být pro službu České republice užitečný, tak se podívejte na naše stránky www.kariera.bis.cz. Ucházet se o práci v našem týmu není o nic složitější než kdekoliv jinde. Stačí poslat životopis, motivační dopis a vyplnit elektronický dotazník na našich stránkách. Co všechno vás pak čeká, to už najdete na zmiňovaných webových stránkách. Věřím, že některé z vás budu moci brzy osobně přivítat jako nové kolegy,“ oslovuje cílovou skupinu ředitel BIS Michal Koudelka.

Podle slov ředitele BIS s kvalitou lidí zpravodajská služba roste i padá. „Není bez zajímavosti, že řada významných tajných služeb světa je pravidelně zařazována mezi TOP zaměstnavatele v dané zemi. Mezi takové patří například americké služby CIA, NSI a britská MI5. Moje ambice nejsou o nic menší a byl bych rád, aby i BIS byla v České republice takto vnímána,“ dodává Michal Koudelka.

Sítem prověrek prošlo v březnu 9 stážistů z 243

Naposledy lovila Bezpečnostní informační služba letos v březnu v řadách studentů, kterým poprvé v historii nabídla stáž. Na tu se nakonec dostalo devět studentů z celkem 243 zájemců.

O akci Česká justice informovala v únoru včetně podmínek, kterými byly tři úkoly a esej o důvodech zájmu o Službu. „Dostat se až na půdu zpravodajské služby a mít možnost mluvit s jejími experty bylo pro studenty velkou a nesnadnou výzvou. Kdo se chtěl dozvědět například bližší informace o tom, jak služba pracuje, jak vyhodnocuje informace, jak vypadá mezinárodní spolupráce tajných služeb či jaké existují kybernetické hrozby, a jak se proti nim bránit, ten musel projít velmi hustým výběrovým sítem,“ uvádí ve vyhodnocení akce pro studenty stážisty BIS na svém webu.

Přesto se přihlásili přes dvě stě studentů: „Zájem studentů byl opravdu mimořádný, celkem se přihlásilo 243 zájemců. Vzhledem k obsahu i místu stáže bylo nutné studenty prověřit, zjistit jejich motivaci a komplexní úroveň jejich osobnosti. Nároky byly natolik přísné, že někteří studenti si svůj zájem rozmysleli,“ cituje BIS personalistu Služby.

Překvapní, co vše lze najít v otevřených zdrojích

Podle shrnutí a vyhodnocení akce se nakonec na stáž dostalo devět studentů: „Do finále nakonec prošlo devět mladých lidí, kteří se shodují na tom, že rozhodně nelitují a stáž jejich zájem o práci ve zpravodajské službě ještě prohloubila,“ uvádí BIS.

Někteří studenti pak byli překvapeni množstvím informací ve veřejných zdrojích: „Sice jsme se nedozvěděli žádné utajované informace, ale byl jsem například překvapen, co vše se dá zjistit z otevřených zdrojů a jakou reputaci má BIS u zahraničních partnerů,“ cituje BIS „studenta Tomáše“.  Podle Michala Koudelky je BIS se studenty  dále v kontaktu a chce využít jejich zájem a potenciál, který v nich vidí. „Našim cílem je být prvním významným zaměstnavatelem, který jim nabídne velmi zajímavou práci,“ uvádí.

Bezpečnostní situace ve světě klade na zpravodajské služby mimořádné nároky a k plnění stále komplikovanějších úkolů služba potřebuje získávat na pracovním trhu ty nejlepší, uvádí dále BIS. „Je to trend, kterým se ubírají všechny významné zpravodajské služby světa. Nemůžeme být pasivní, protože potenciál těch nejlepších na pracovním trhu je omezený,“ uzavírá Michal Koudelka.

Irena Válová